-
- 30-03-2024, 21:35
- 474
Oruc tutanda rahat mədə üçün 7 qida
Sağlam oruc tutmaq üçün süfrələrinizdən qaçırmamalı olduğunuz qida dəyəri yüksək olan qidalar: Ramazan ayında rahat mədə və yüngül bədənlə enerji dolu bir günə zəmanət verir.
News24.az rahat mədə üçün lazım olan qidaları təqdim edir:
Püstə ən aşağı kalorili, Ən çox kalium, mis, manqan, sink mineralları, E, B 6 vitaminlərini ehtiva edən qozdur. Püstə lutein, zeaksantin, beta karotin, antosiyanidinlər və fitoesterollarla zəngindir. LDL xolesterini aşağı salır, tox saxlayır, bağırsaq hərəkətliliyini artırır, göz sağlamlığını makula degenerasiyasından qoruyur, prebiyotikdir, afrodizyak təsirə malikdir, tərkibində çox miqdarda mis olduğu üçün dəmirin sorulmasını artırır. Beləliklə, oruc zamanı qan təzyiqinizi tarazlamağa və qanda xolesterini azaltmağa kömək edir.
Qara zirənin təbii dərman olduğunu deyə bilərik. Meyvəsi çoxtoxumlu kapsul şəklində olan qara zirə qaraldıqda açılır. Qurudulmuş qara zirə çiçəyi yığılır və qara tumları ayrılır. Təbiətin bizə təklif etdiyi sağlam toxum; Antioksidant, antiinflamatuar, antimikrobiyal, antidiyabetik və qan təzyiqini aşağı salan təsirlərə malikdir. Bundan əlavə, antioksidant təsiri hematopoezi stimullaşdırır və immun hüceyrələrin sayını artırır. E1 miqdarını artıraraq laxtalanmanın qarşısını alır və immun sistemini gücləndirir. Qara zirə lizosomlar tərəfindən pəhriz sinkin qəbulunu artıraraq, sinkin immun sisteminə təsirini aktivləşdirir. Bal və qara zirənin birlikdə istifadəsi daha güclü immun reaksiya verir. Qara zirə HDL-ni artırarkən, LDL və TG-ni azaldır, yəni qan lipidlərini tənzimləyir. Qara zirə toxumunun gündəlik istehlak miqdarı ən azı 2 q, ən çoxu isə 5 qramdır.
Kefir probiotik təsiri olan bir içkidir. Güclü ekzopolisaxarid quruluşuna malikdir. Bu, bağırsaqda faydalı bakteriyaların kolonizasiyasını dəstəkləyir. Ona görə də süd, qatıq və ayran əvəzinə kefir seçmək daha xeyirlidir. Kefir immuniteti pozan maddələrin istehsalını boğaraq immuniteti gücləndirən faydalar təmin edir. bağırsaqlarda sistem.
Qarabaşaq bağırsaqlardan ağır metalları da süpürür. Lizin, arginin, triptofan və treonin amin turşuları ilə zəngin olan qarabaşaq yarması tərkibində özü olmayan xüsusi taxıllardandır. Tərkibində maqnezium, sink, selen, fosfor və molibden mineralları var. Yaxşı bir E vitamini və qida lifi mənbəyi olan qarabaşaq yarması serebrovaskulyar xəstəliklərdən qoruyan quercetin, bağırsaq sağlamlığı üçün lignanlarla zəngindir. Tərkibində molibden olan qarabaşaq yarması bağırsaqlarda varsa ağır metalları zərərsizləşdirir. Qan yağlarını tarazlaşdırır, nevroloji xəstəliklərdən qoruyur, pis xolesterini aşağı salır, insulin müqavimətini qırır, öd kisəsində daş əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Qarabaşaq yarması uzun müddət tox qalmağın sehrli açarıdır, çünki aşağı glisemik indeksə malikdir və lignanları ehtiva edir. Beləliklə, şəkərin qan hüceyrələrinə sorulmasını və enerji kimi istifadəsini artırır. Bu baxımdan şəkərli diabet, hiperinsulinemiya və insulin müqaviməti olanların qarabaşaq yarmasını tez-tez yeməsi vacibdir.
İftar üçün yeməkləri mütləq zeytun yağı ilə bişirin. Balqabaq, badımcan və yaşıl lobya aşağı kalorili, bol yeyilə bilən sağlam qidalardır. Çünki tərkibində karbohidratlar var və nişasta yoxdur. Qana yavaş-yavaş keçir və qan şəkərini bir qədər yüksəldir. Bu qidaları oruc tutanda yedikdə, tox olsanız belə, qan şəkərini tez yüksəldib sonra düşürdükləri üçün yeməkdən sonra yuxuya getməkdən və səhər oyananda yorğunluqdan qaça bilməyəcəksiniz. Balqabaq, noxud, təzə qaragözlü noxud, lobya, göbələk, kələm, yaşıl lobya, təzə lobya, badımcan, soğan, pomidor, turp, cəfəri, kərə yağı, rukkola, şüyüd, çuğundur, nanə, bamya, sarımsaq, limon, yaşıl bibər, qırmızı Bibər, artishok, semizotu kimi tərəvəzləri əsas yeməklərinizlə doyana qədər yeyin.
Günel Məlikzadə