Sümükləri dəmir kimi möhkəm edən ÇAY
    • 22-09-2024, 23:59
    • 423

Sümükləri dəmir kimi möhkəm edən ÇAY


Hindistan çay mədəniyyəti ilə məşhur bir ölkədir, burada çay təkcə istirahət içkisi deyil, həm də sağlamlıq mənbəyi kimi görülür. Xüsusilə Hindistanın qədim tibb sistemi Ayurvedada min illərdir istifadə edilən bu xüsusi çay, sağlamlığa möcüzəvi təsiri ilə tanınır. Əsəbləri sakitləşdirdiyi, sümükləri gücləndirdiyi və toxunulmazlığı artırdığı iddia edilən bu çay Hindistan xalqı tərəfindən səhər və axşam müntəzəm olaraq istehlak edilir. 

News24.az bildirir ki, "DogruXeber.az" ənənəvi hind təbabətinin müalicəvi çayı və faydalarını təqdim edir:


Masala çayı nədir?

Hindistan mədəniyyətinin ən mühüm içkilərindən biri olan Masala çayı xüsusi ədviyyat qarışıqları və camış südü ilə hazırlanır. Hindistanda 5000 ildir istifadə edilən məşhur içkidir.


Masala çayının faydaları nədir?

Xolesterolu tarazlaşdıran və həzm sistemini sağlam saxlama xüsusiyyətinə malikdir. Ürək sağlamlığı üçün də tövsiyə olunur.

Zəiflik və yorğunluq üçün faydalıdır. Bədənin müqavimətini artırır. Canlılıq verir.

Stress, depressiya və ruhi sıxıntılara qarşı faydalıdır.

Yuxarı tənəffüs yollarının xəstəlikləri və soyuqdəymə üçün faydalıdır.

Şəkər xəstələri üçün də faydalıdır. Onu şirinləşdirmədən içmək məsləhətdir.

Şəkərsiz və südsüz hazırlanırsa, kalorisi yoxdur.

Mövsümi dəyişikliklər zamanı yavaşlayan maddələr mübadiləsini aktivləşdirir.

Tərkibində A, B, C və PP vitaminləri olan çaydır.

Qan dövranı, yüksək təzyiq və damarları sağlam saxlamaq üçün faydalıdır.

Yuxuya səbəb olan xüsusiyyətə malikdir.

Masala çayı necə hazırlanır?

Əvvəlcə hil, darçın çubuqları, razyana, mixək və qara bibər noxudları məhlulda yaxşıca əzilərək toz halına gətirilir. Bu vaxt böyük bir qaba və ya çaydana 3 stəkan su töküb qaynamağa qoyun. Qaynar suya toz ədviyyatlar, zəncəfil, şüyüd və qara çay əlavə edin. Bu qarışıq təxminən 6 dəqiqə qaynadılır. Sonra südü əlavə edib aşağı istilikdə təxminən 10 dəqiqə qaynadın. Sonra istini söndürün və 8-10 dəqiqə dəmləmək üçün buraxın. Dəmləmə prosesi başa çatdıqdan sonra qarışıq süzülür və içilməsi üçün çaydana tökülür. İstəyə bağlı olaraq içərkən bal və şəkərlə dadlandırıla bilər və ya heç bir dadlandırıcı istifadə etmədən içilə bilər.