Zeytun yağı yoxsa günəbaxan yağı: Ürək üçün hansı daha faydalıdır?
    • 3-12-2024, 09:40
    • 227

Zeytun yağı yoxsa günəbaxan yağı: Ürək üçün hansı daha faydalıdır?

Sağlam həyat üçün yağın düzgün seçilməsi böyük əhəmiyyət kəsb edir. Xüsusilə ürək sağlamlığını qorumaq istəyənlər mətbəxdə hansı yağı seçməli olduqlarını düşünürlər. Günəbaxan yağı yoxsa zeytun yağı?

News24.az xəbər verir ki, yağ ümumi sağlamlığın qorunmasında mərkəzi rol oynayır və çox vaxt ürək sağlamlığı ilə birbaşa əlaqələndirilir. Sağlam bir ürəyə sahib olmaq dedikdə, insanların çoxu əvvəlcə yemək yağlarını dəyişdirməyi düşünür. İstifadə etdiyimiz yağlar, xüsusiyyətlərindən asılı olaraq orqanizmə faydalı və ya zərərli təsir göstərə bilər.

Mövcud olan müxtəlif yemək yağları arasında zeytun yağı və günəbaxan yağı potensial ürək-damar faydaları ilə seçilir.

Hər iki yağın özünəməxsus qida xüsusiyyətləri var, lakin onların ürək sağlamlığına uyğunluğu onların tərkibindən, mətbəxin növündən və istifadə üsulundan asılıdır.

Anvcaq onu da qeyd edək ki, ürək sağlamlığı üçün daha yaxşı faydalar axtaranlar üçün ən yaxşı mənbə zeytun yağıdır. 

Bu yağ aşağı istilikdə bişirmək üçün uyğundur, souslar və marinadlar üçün və ya hətta Aralıq dənizi tərzi pəhrizinə sadə əlavə kimi istifadə edilə bilər. Zeytun yağı xüsusilə xam istehlak üçün (salatlar və soyuq yeməklər) daha sağlam bir seçim kimi önə çıxır. Günəbaxan yağı isə qızartma kimi yüksək tilik istifadə edən reseptlər üçün daha davamlı bir alternativdir. Mütəxəssislər ən sağlam nəticə əldə etmək üçün hər iki yağdan balanslı şəkildə və növbə ilə istifadə etməyi məsləhət görürlər.

Bildirək ki, diyetoloqlar ürək sağlamlığı üçün tək yağdan çox müxtəlifliyin vacibliyinə diqqət çəkirlər. Zeytun yağı xüsusilə ürək xəstəlikləri riski olanlar üçün seçilərkən, günəbaxan yağı da düzgün istifadə edildikdə köməkçi rol oynayır. Unutmayın ki, hər iki yağ normada istehlak edildikdə sağlamlığa faydalı ola bilər.

Günel Məlikzadə