-
- 11-12-2024, 04:14
- 173
Qidadan zəhərlənmə zamanı nə etməliyik?
Terapevt Polina Lepilova qida zəhərlənməsi zamaanı nə etmək olduğu barədə danışıb.
News24.az xəbər verir ki, ilk növbədə, həkim zəhərlənmə zamanı çox miqdarda, gündə ən azı iki litr maye içməyi tövsiyə edib.
Lakin həkim bir anda bir litrdən çox maye qəbul etməyi məsləhət görmür. O, xroniki xəstəlikləri olanlara zəhərlənmə baş verərsə həkimə müraciət etməyi tövsiyə edib.
Bundan əlavə, zəhərlənən şəxs yataqda qalmalıdır. Həkim qeyd edib ki, qusmaya səbəb olmamaq üçün kiçik hissələrlə normal yemək yemək lazımdır. Yağlı qidaları və süd məhsullarını istisna etmək vacibdir. Eyni zamanda, ac qalmamalı və ciddi bir pəhriz izləməməlisiniz.
“Qarın ağrısı varsa, ağrıkəsiciləri özünüz qəbul etməməlisiniz, çünki bu, klinik mənzərəni bulandıracaq və diaqnozu çətinləşdirəcəkdir. Bundan əlavə, həkimə müraciət etmədən, xəstənin qida zəhərlənməsinə və başqa bir xəstəliyin, məsələn, appendisit olduğuna əmin ola bilməzsiniz. Siz həmçinin antibiotiklər, enterosorbentlər və ya ishal əleyhinə dərmanlar təyin etməməlisiniz. Sonuncu, məsələn, toksinlərin bədəndən çıxarılmasına təsir edən bağırsaq hərəkətliliyini yavaşlatır”, – deyə Lepilova bildirib.
Həkim əlavə edib ki, xüsusilə zəhərlənmə əlamətləri pisləşərsə, özünü müalicə etməmək vacibdir. İshal, qızdırma, başgicəllənmə, çaşqınlıq, nəcisdə və ya qusmada qan, dəri döküntüsü və ya şiddətli qarın ağrısı digər ciddi şərtləri göstərə bilər.\\Medianews.az