Biz illərdir ədviyyat kimi toz yeyirik! Saxtanı realdan ayırmaq...
    • 29-03-2025, 04:50
    • 4 795

Biz illərdir ədviyyat kimi toz yeyirik! Saxtanı realdan ayırmaq...

Yeməklərimizdə istifadə etdiyimiz ədviyyatlar özünəməxsus ləzzətləri və faydaları ilə bizə həm daha ləzzətli, həm də daha sağlam yeməklər bəxş edir. Bununla belə, son illərdə bir çox saxta ədviyyatlar bazarda geniş şəkildə satılır.

News24.az sizə həqiqi ədviyyatları ayırd etməyə kömək edən təbii üsulları təqdim edir:

Darçın:  

Seylon darçın adı altında bazarda çoxlu Cassia darçın, yəni keyfiyyəti aşağı olan məhsullar satılır. Əsl Seylon darçınını ayırd etmək olduqca sadədir. Əsl darçın çubuqları laylı, nazikdir və asanlıqla qırılır. Yod testi apardığınız zaman əsl darçın açıq mavi, saxta darçın isə tünd göy rəngə çevriləcək. bu yolla asanlıqla ayırd edə bilərsiniz.

Zerdeçal:  

Zerdeçala tez-tez nişasta, təbaşir və ya sarı gil əlavə edilir və bu yolla ucuz saxta məhsul hazırlanır. Zerdeçalın həqiqi olub olmadığını yoxlamaq üçün suya bir qaşıq dolusu tökün. Əgər dibində ağ çöküntü əmələ gəlirsə, bu onun saxta olduğunu bildirir.

Zəfəran:  

Zəfəran dünyanın ən bahalı ədviyyatı kimi tanınır. Bu səbəbdən zəfəran, kalendula yarpaqları və hətta boyalardan istifadə edərək saxta hazırlanır. Zəfəranın həqiqi olub olmadığını yoxlamaq üçün bir neçə budaq ilıq suya atın. Əsl zəfəran suyu yavaş-yavaş qızılı sarıya, saxta zəfəran isə tez qırmızıya çevirir. 

Qara Bibər:  

Qara bibərin saxta versiyası tez-tez qara bibər qabları, toxumları və doldurucu ilə hazırlanır. Qara bibər kəskin və kəskin qoxuya malikdir. Bir stəkan suya qara bibər əlavə etdikdə əsl qara bibər dibinə batacaq, saxta qara bibər isə əriyəcək.

Zəhraxanım Şeydayeva