Köpdən xilas olmanın yolları
    • 27-05-2024, 17:17
    • 347

Köpdən xilas olmanın yolları

Yeməkdən sonra mədənizin inanılmaz dərəcədə şişdiyini hiss edirsinizsə, müəyyən qidalardan uzaq durmalısınız. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi xroniki xəstəliklər istisna olmaqla, qarın boşluğunun şişməsi qazın yığılması ilə bağlıdır. 

News24.az diqqətlə istehlak etməli olduğunuz qidaları təqdim edir:

Badam südü

Tərkibində badam südü olan bir çox ərzaq mağazası südlərində dəniz yosundan əldə edilən və xoralar kimi mədə problemləri ilə əlaqəli olan karagenan var. Badam südü istehlak etmək istəyirsinizsə, lakin onu istehlak etdikdən sonra şişkinlik hiss edirsinizsə, evdə hazırlanmış badam südü hazırlamalısınız.

Soğan

Bir çox insan soğanı çiy yeyəndə həzm problemləri, həzmsizlik və şişkinlik yaşayır. Soğan həzm sisteminizdə qaz əmələ gəlməsinə səbəb olur. Bu, geğirməyə, şişməyə və mədə narahatlığına səbəb olur. Soğan istehlak etdikdən sonra həzminiz pozulursa, daha az miqdarda yaxşı bişmiş soğandan ləzzət ala bilərsiniz.

Sağlam qəlyanaltılar

Aclığı doyurmaq üçün istehlak edilən sağlam qəlyanaltıların tərkibində şişkinliyə səbəb olan soya var. Bu protein izolatını istehlak edərkən mədə problemləri ilə məşğul ola bilərsiniz. Marketlərdə satılan qəlyanaltıların tərkibində soya olmadığından əmin olun. Bunun əvəzinə aldığınız protein qoz-fındıqdan gəlməlidir.

Mərci

Mərcinin tərkibindəki yüksək lif, həzm olunmayan şəkərlər və fitik turşusu həssas mədə quruluşunu zədələyə bilər. Mərciməkləri bir az limon suyu və ya sirkə əlavə edilmiş bol soyuq suda gecədən isladın. Bu üsul fitatın səviyyəsini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır və şişkinliyin qarşısını alır.

Saqqız çeynəmək

Məlum bir həqiqətdir ki, saqqız istehlakı mədəni rahatladır. Bununla belə, bəzi saqqız növlərinin tərkibində həzm narahatlığına səbəb olan sorbitol var. Aldığınız saqqızın tərkibində sorbitol olmadığından əmin olmalısınız.

Qurudulmuş meyvələr

Qurudulmuş meyvələrdə yüksək miqdarda fruktoza var. Bu onu göstərir ki, qurudulmuş meyvələr mədəsi həssas insanlar üçün həzmi çətinləşdirir. Qurudulmuş meyvələr mədədə qıcqırmağa və qaza səbəb ola bilər.

Yağlar

Həzmi çətin olan yağ növləri bir çox insanın mədə və çəki problemlərinə səbəb olur. Xüsusilə qarın nahiyəsini şişirdən və kökəlməyə səbəb olan yağlar trans yağlar, doymuş yağlar və omeqa-6 yağlarıdır. Omeqa-6 sağlamlıq üçün lazım olsa da, balanssız və həddindən artıq istehlak mədə narahatlığına səbəb ola bilər.

Brüssel kələmi

Tərəvəzlərin hamısı bağırsaqda zəif həzm olunan və mədədə fermentləşə bilən fruktanlarla zəngindir. Həssas mədəsi olanlar və xüsusilə fruktoza malabsorbsiyası olanlar xoşagəlməz hisslər yaşaya bilərlər. Onlar qarın ağrısı, şişkinlik, bağırsaq vərdişlərində dəyişiklik, ürək yanması , ürəkbulanma və həddindən artıq doyma kimi simptomlarla qarşılaşırlar.

Şişkinliyi necə azaltmaq olar?

Bu qidaları qəbul edərkən şişkinlik problemi yaşayırsınızsa, onu azaltmaq üçün fərqli alternativlər tətbiq edə bilərsiniz. Həzmi asanlaşdırmaq üçün yeməyinizə bəzi karminativlər əlavə edin. Karminatives həzm sistemini sakitləşdirməyə və şişkinliyi azaltmağa kömək edən əsrlər boyu məlum olan qidalardır.

Ulduz anis, zirə, hil, darçın, keşniş, şüyüd, zəncəfil, limon balzamı, muskat qozu, cəfəri və nanə kimi qıcıqlandırıcı xüsusiyyətlərə malik çoxlu otlar və ədviyyatlar var. İstəyirsinizsə, şişkinliyi aradan qaldırmaq üçün nanə çayı dəmləyə və ya limonlu ilıq su içə bilərsiniz. Mədə problemlərini aradan qaldıracaq.

Kərəviz, xiyar, ispanaq və cəfəri kimi orqanizmdə maye saxlanmasını azaldan tərəvəzlər də var. Şişkinlik hiss etdiyiniz zaman tərəvəzləri bişirin. Həzm asanlaşacaq. Yeməklərinizə probiotik qidalar əlavə edərək bağırsaq floranızı artırın.

Mehriban Mirzəzadə