Tünd şokoladda təhlükəli elementlər AŞKARLANDI: AŞKARLANDI
    • Dünən, 23:35
    • 72

Tünd şokoladda təhlükəli elementlər AŞKARLANDI: AŞKARLANDI

Son araşdırmalar tünd şokoladın qurğuşun və kadmium kimi zərərli metalları ehtiva edə biləcəyini göstərib. 

News24.az Lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bəzi kakao əsaslı məhsullarda olan bu elementlər xüsusilə uşaqlar və hamilə qadınlar üçün ciddi sağlamlıq riskləri yarada bilər. 

Qurğuşun və kadmium yer qabığında tapıla bilən təbii elementlərdir. Onlar metal gübrələrin istifadəsi və sənaye çirklənməsi səbəbindən kakao ağaclarının böyüdüyü torpağa düşə bilərlər. Buna görə şokolad hazırlamaq üçün istifadə edilən kakao dənələri bu zəhərli maddələrlə çirklənə bilər. Xüsusilə yüksək miqdarda ağır metallar üzvi tünd şokoladda aşkar edilib.

Kakao əsaslı məhsullarda orta qurğuşun və kadmium miqdarı çox vaxt bir çox ölkələr tərəfindən müəyyən edilmiş icazə verilən hədləri aşır. Bu, istehlakçılar və elm adamları arasında ciddi narahatlıq yaradır.

Səkkiz il ərzində Corc Vaşinqton Universitetinin alimləri 72 kakao əsaslı məhsulu təhlil ediblər. Nəticələr göstərib ki, onların 43%-də qurğuşun miqdarı tövsiyə olunan həddi 23%, 35%-də isə kadmium üçün icazə verilən həddi 6% keçib. Təəccüblüdür ki, üzvi qidalar qeyri-üzvi qidalarla müqayisədə daha yüksək qurğuşun və kadmium səviyyəsini göstərib.

Sağlam böyüklər üçün az miqdarda tünd şokolad istehlak etmək riski aşağı hesab olunur. Təhlükəsiz gündəlik qəbul təxminən 28 qramdır. Gündəlik istehlak edilən bu miqdarda tünd şokoladla belə, ciddi sağlamlıq riski ehtimalı azdır.

Ancaq hamilə qadınlar, uşaqlar və xroniki xəstəlikləri olan insanlar diqqətli olmalıdırlar. Onlar ağır metalların təsirinə daha həssas ola bilərlər. Uşaqlarda qurğuşun və kadmiuma məruz qalma beyin inkişafının pozulması və xroniki xəstəliklər kimi ciddi problemlərə yol aça bilər. Hamilə qadınlarda ağır metallar fetusun inkişafına mənfi təsir göstərə bilər.

Sağlamlığınızı necə qoruya bilərsiniz?

1. Qablaşdırmanın üzərindəki məlumatları öyrənin: Şokolad alarkən məhsulun mənşəyi və tərkibi haqqında məlumatlara diqqət yetirin. Üzvi şokolad istehsalçıları tez-tez kakao paxlasının yetişdirilməsi üsullarını və sertifikatların mövcudluğunu göstərirlər.

2. İstehlakınızı məhdudlaşdırın; Tövsiyə olunan gündəlik tünd şokolad qəbulunu (28 qram) aşmamağa çalışın. Bu uşaqlar və hamilə qadınlar üçün xüsusilə vacibdir.

3. Etibarlı istehsalçıları seçin: Ciddi keyfiyyətə nəzarət edən və məhsullarını ağır metalların olub-olmaması üçün sınaqdan keçirən brendlərə üstünlük verin.

4. Pəhrizinizi şaxələndirin: Özünüzü yalnız tünd şokoladla məhdudlaşdırmayın. Pəhrizinizə meyvə, tərəvəz və qoz-fındıq kimi müxtəlif antioksidant mənbələri daxil edin.

5. Həkiminizlə məsləhətləşin: Əgər xroniki sağlamlıq vəziyyətiniz varsa və ya hamiləsinizsə, tünd şokolad istehlakı ilə bağlı mümkün riskləri və tövsiyələri həkiminizlə müzakirə edin.

Öz sağlamlığınızın və yaxınlarınızın sağlamlığının qorunması qida seçimlərinə şüurlu yanaşma tələb edir. Unutmayın ki, hətta təbii və sağlam məhsullarda gizli təhlükələr ola bilər, ona görə də məlumatlı və diqqətli istehlakçı olmaq vacibdir.