Dadlı yarpaq dolmasını belə hazırlayın - RESEPT
    • 23-10-2024, 07:31
    • 9 233

Dadlı yarpaq dolmasını belə hazırlayın - RESEPT


Dadlı dolma hazırlamaq üçün aşağıdakı ənənəvi Azərbaycan reseptindən istifadə edə bilərsiniz.

News24.az bildirir ki, bu reseptdə üzüm yarpağında hazırlanmış ətdən dolma təqdim olunur, lakin digər tərəvəzlərlə də dolma hazırlamaq mümkündür.


Tərkibi:


• 300-400 qram üzüm yarpağı (təzə və ya duzlu)

 • 500 qram mal əti və ya qoyun əti (çəkilmiş)

 • 100 qram quyruq yağı (istəyə bağlı)

 • 100 qram düyü

 • 2 ədəd baş soğan (orta boy)

 • 1 dəstə keşniş

 • 1 dəstə şüyüd

 • 1 dəstə nanə

 • 1 çay qaşığı duz

 • 1/2 çay qaşığı qara istiot

 • 1 çay qaşığı quru nanə (istəyə görə)

 • 50 qram kərə yağı

 • 2-3 stəkan su (dolmanı bişirmək üçün)


Hazırlanması:


1. Yarpaqları hazırlayın:

• Əgər təzə üzüm yarpağından istifadə edirsinizsə, onları 3-5 dəqiqə qaynar suda saxlayın ki, yumşalsın və bükülməsi asan olsun. Əgər duzlu yarpaqlardan istifadə edirsinizsə, onları soyuq suda bir neçə dəfə yuyun və duzunu çıxarın.


2. İçliyi hazırlayın:

• Çəkilmiş əti bir qaba qoyun. Əgər quyruq yağı istifadə edirsinizsə, onu xırda doğrayın və əti qarışdırın.

 • Soğanları çox xırda doğrayın və əti üzərinə əlavə edin.

 • Düyünü yaxşıca yuyun və qarışıma əlavə edin.

 • Keşniş, şüyüd və nanəni incə doğrayın və qarışıma əlavə edin.

 • Duz, istiot və quru nanəni də əlavə edib hər şeyi yaxşıca qarışdırın.


3. Dolmaların bükülməsi:

• Hər bir yarpağın hamar tərəfini aşağı çevirin, ortasına təxminən 1 çay qaşığı dolu içlik qoyun.

 • Yarpağın yanlarını içə qatlayın və onu səliqəli şəkildə rulon şəklində bükün.

 • Bütün yarpaqları bu cür doldurub bükün.


4. Dolmaları bişirin:

• Böyük və dərin bir qazanın dibinə bir neçə üzüm yarpağı sərib, dolmaları sıx şəkildə yerləşdirin.

 • Dolmaların üzərinə su əlavə edin (su dolmaların üzərini tam örtməməlidir).

 • Üzərinə kərə yağı doğrayıb qazanı qapaqla örtün.

 • Qazı orta odda qoyun, su qaynayana qədər gözləyin, sonra isə odu azaldın və dolmanı təxminən 45-60 dəqiqə bişirin.


Servis:

Dolmalar hazır olduqda, onları bir boşqaba düzün və yanına qatıq, sarımsaq qatığı, ya da şoraba ilə birlikdə süfrəyə verin.

Nuş olsun!