Ürək sağlamlığını qorumaq üçün MƏSLƏHƏTLƏR
    • 7-11-2024, 23:46
    • 414

Ürək sağlamlığını qorumaq üçün MƏSLƏHƏTLƏR

Ürək sağlamlığınızı qorumaq və infarkt riskini azaltmaq üçün düzgün qidalardan istifadə etmək böyük əhəmiyyət kəsb edir. Ürək üçün faydalı qidalar həm təzyiqi tənzimləməyə, həm də xolesterin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir. 

News24.az ürək sağlamlığınız üçün yeməklərinizə mütləq əlavə etməli olduğunuz qidaları təqdim edir:

1. İşlənmiş qidalardan uzaq durun

Mütəxəssislərin fikrincə, ürəyə faydalı pəhrizin ilk qaydası işlənmiş qidalardan və yüksək şəkərli içkilərdən uzaq durmaqdır. Belə qidaların tərkibində çox vaxt trans yağlar, artıq şəkər və duz var ki, bu da ateroskleroza və yüksək təzyiqə səbəb ola bilər.

2. Omeqa-3 yağ turşularını artırın

Mütəxəssislər ürək sağlamlığını dəstəkləmək üçün həftədə ən azı iki dəfə qızılbalıq, skumbriya və sardina kimi yağlı balıqları istehlak etməyi tövsiyə edir. Omeqa-3 yağ turşuları ürək xəstəlikləri riskini azaltmaqda böyük rol oynayır.

3. Lifli qidalardan istifadə edin

Bütün taxıllar, tərəvəzlər və meyvələr ürək-sağlam pəhrizin vacib hissələridir. Lif baxımından yüksək olan bu qidalar xolesterol səviyyəsini azaltmağa kömək etdiyi və həzm sistemini dəstəklədiyi üçün seçilir.

4. Duz istehlakını azaldın

Həddindən artıq natrium istehlakı qan təzyiqini artıraraq infarkt riskini yüksəldir. Ekspert həkimlərin fikrincə, gündəlik natrium qəbulunun 2300 mq-dan çox olmaması tövsiyə olunur.

5. Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərə laqeyd yanaşmayın

İspanaq, kələm və brokoli kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər ürək sağlamlığı üçün vacib olan vitaminlər və antioksidantlarla zəngindir. Daimi istehlak damar sağlamlığını yaxşılaşdırır və iltihabı azaldır.

Ürək üçün faydalı qidaların siyahısı: Sağlamlığınız üçün ən yaxşı seçimlər

1. Somon və yağlı balıq

Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olan qızılbalıq, ton balığı və skumbriya kimi balıqlar ürək ritmini tənzimləyir və qan damarlarını sağlam saxlayır. Bu növ balıqları həftədə ən az iki dəfə yemək ürək sağlamlığınızı dəstəkləyir.

2. Qoz və badam

Qoz və badam kimi çərəzlərin tərkibində ürək üçün faydalı yağlar və antioksidantlar var. Müntəzəm olaraq istehlak edildikdə, pis xolesterini (LDL) azaldır və damarların tıxanmasının qarşısını alır.

3. Yulaf və bütün taxıllar

Yüksək lif tərkibi ilə tanınan yulaf xolesterol səviyyəsini tənzimləyir. Yulaf ezmesi və ya tam taxıl çörəyi səhər yeməyi üçün əla seçimdir. Bütün taxıllar təmizlənmiş məhsullardan daha çox qida dəyərinə malikdir və ürək sağlamlığına töhfə verir.

4. Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər

İspanaq, kələm və pazı tərkibindəki fol turşusu və lif tərkibi ilə ürək sağlamlığını dəstəkləyir. Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə olan antioksidantlar damar tıxanmasının qarşısını alaraq infarktdan qoruyur.

5. Avokado

Avokado sağlam mono doymamış yağları ehtiva edir və pis xolesterini aşağı salarkən yaxşı xolesterolu (HDL) artırır. Onu salatlarda və ya səhər yeməyində istehlak etmək ürək dostu bir vərdiş yaradır.

6. Zeytun yağı

Ürək dostu pəhrizin təməl daşlarından biri zeytun yağıdır. İltihab əleyhinə xüsusiyyətləri sayəsində damar sağlamlığını qoruyur və xolesterin səviyyəsini tarazlaşdırır. Gündəlik qida rasionunuzda kərə yağı yerinə zeytun yağı seçmək ürək sağlamlığınızı yaxşılaşdıra bilər.

7. Qırmızı meyvələr

Çiyələk, qaragilə və böyürtkən antioksidantlarla doludur. Bu meyvələr qan axını yaxşılaşdırır və damarları genişləndirərək təzyiqi tənzimləyir. Həftədə bir neçə dəfə bu meyvələrdən istifadə ürək sağlamlığına ciddi töhfələr verir.

8. Sarımsaq

Sarımsaq tərkibindəki allisin sayəsində qan təzyiqini və xolesterin səviyyəsini aşağı salır. Çiy və ya bişmiş halda istehlak edildikdə qan dövranını artırır və ürəyi gücləndirir.


Məryəm İlhamqızı