Bu 3 məşhur şorba sağlamlıq üçün zərərlidir
    • Bu gün, 11:14
    • 259

Bu 3 məşhur şorba sağlamlıq üçün zərərlidir


Xroniki xəstəliklərin olması halında orqanizmə mənfi təsir göstərən üç məşhur şorbanın adı açıqlanıb.

News24.az BAKU.WS-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə gastroenteroloq və hepatoloq Andrey Konstandenkov məlumat verib.

Həkimlərin zərərli adlandırdıqları ilk şorba Hodge-Podge şorbasıdır. Həkimin sözlərinə görə, bu yeməkdə hisə verilmiş ət, kolbasa və doymuş yağlar, duz və konservantlarla zəngin ətlər var. Bu birləşmə mədə-bağırsaq traktının selikli qişasını qıcıqlandırmaqla yanaşı, lipid mübadiləsinin pozulması və böyrək, ürək və qan damarlarının xəstəlikləri olan insanların sağlamlığına da ziyan vurur.

Mütəxəssis göbələk şorbasını da təhlükəsiz hesab etmir. O, göbələklərin tərkibindəki xitinlə bağlı problem olduğunu, orqanizmin lazımi həzm fermentlərinin olmaması səbəbindən parçalaya bilməyəcəyini deyib. Yemək qastrit, xoralar, iltihablı bağırsaq xəstəlikləri, pankreatit və digər mədə-bağırsaq xəstəlikləri üçün arzuolunmazdır.

Andrey Konstandenkov noxud şorbasını üçüncü ən zərərli şorba adlandırıb. Onun fikrincə, bu, tez-tez qaz meydana gəlməsinin artmasına, şişkinlik və qarın narahatlığına səbəb olur. Bundan əlavə, quru noxud və digər paxlalı bitkilər qəbizlik problemi olanlar üçün tövsiyə edilmir.

Taxılların da daxil olduğu emal edilmiş məhsullar xərçəngin inkişaf riskini artıra bilər. Təcrübənin nəticələri göstərib ki, həddindən artıq emal olunmuş qidaları çox qəbul edənlərdə ağız və boğaz xərçəngi riski artıb.