Südü belə saxlamaq onu zəhərə çevirir
    • Bu gün, 08:50
    • 278

Südü belə saxlamaq onu zəhərə çevirir

Süd, diyetoloqların tez-tez tövsiyə etdiyi möcüzəvi bir içki kimi görünür. Tərkibindəki vitamin və minerallarla orqanizmi başdan sona dəstəkləyən süd sağlam həyatın əvəzolunmaz hissəsidir.

News24.az xəbər verir ki, tərkibindəki zəngin kalsium və D vitamini ilə süd sümükləri gücləndirməyə kömək edir. Uşaqlıqda sümük inkişafını dəstəklədiyi halda, sonrakı yaşlarda osteoporoz riskini azaldır.

Süd yüksək keyfiyyətli protein ehtiva edir. Bu yolla əzələlərin təmiri və güclənməsi üçün lazım olan amin turşularını təmin edir. Xüsusilə idmançılar üçün vacib qida mənbəyidir. Südün tərkibində A vitamini, B12 və sink kimi immunitet sistemini gücləndirən komponentlər var. Müntəzəm olaraq istehlak edildikdə orqanizmin xəstəliklərə qarşı müqavimətini artırır. Bağırsaq sağlamlığına töhfə verən probiyotiklərin istehsalını dəstəkləyir. Tərkibindəki laktoza sayəsində bağırsaq hərəkətlərini tənzimləməyə də kömək edir. Kaliumla zəngin olan süd qan təzyiqini tarazlayaraq ürək sağlamlığını qoruyur. Pis xolesterolu azaltmağa kömək etdiyi də məlumdur.

Bu qədər xeyirli olmasına baxmayaraq, soyuducuda südü saxlayarkən hər kəsin etdiyi bir səhv var. Bu səhv səssiz bir təhlükə yaradır və sağlamlığınızı ciddi şəkildə təhdid edir.

Qida təhlükəsizliyi mütəxəssisləri adi vərdiş olan südün soyuducu qapısında saxlanması ilə bağlı ciddi xəbərdarlıqlar edir. Tədqiqatlar göstərir ki, bu köklü vərdiş südün keyfiyyətinə və təhlükəsizliyinə xələl gətirir.

Chowhoundun ekspert qrupu qapı bölmələrinin süd saxlamaq üçün kifayət qədər soyuq olmadığını vurğulayır:

"Hər dəfə qapını açanda içindəkilər ətrafdakı otağın yüksək temperaturlarına məruz qalır. Temperatur 0-5 dərəcə arasında sabit qalmadıqda, bu dalğalanmalar bakteriyaların çoxalması üçün əlverişli mühit yaradır".

Mütəxəssislər südü saxlamaq üçün mümkün qədər soyuducunun alt rəflərini və arxa tərəfini tövsiyə edirlər. 

Qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Tereza Keane öz açıqlamasında südün saxlanması üçün praktiki sınaq təklif edib: "Həmişə südünüzün içmək üçün kifayət qədər sərin olub olmadığını yoxlayın. Süd qabı tutmaq üçün kifayət qədər soyuq olmalıdır."

Keane həmçinin istehlakçılara az miqdarda və tez-tez süd almağı tövsiyə edir. 

Onu da qeyd edək ki, xarab olmuş südün simptomları rəngsizləşmə, kəsilmə, qabıqlanma və pis qoxudan ibarətdir. Bundan əlavə, xarakterik bir xoşagəlməz dad xarab olmanın göstəricilərindən biridir.

Günel Məlikzadə