Yeməkləri yenidən qızdırarkən diqqətli olun - XƏBƏRDARLIQ
    • 4-12-2024, 16:29
    • 222

Yeməkləri yenidən qızdırarkən diqqətli olun - XƏBƏRDARLIQ

Gündəlik yeməklərdən qalan yeməkləri saxlamaq və yenidən istehlak etmək adi bir vərdişdir.

News24.az xəbər verir ki, mütəxəssislər mikrodalğalı sobaların bəzi qidalarda təhlükəli reaksiyalara səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq ediblər. Xüsusilə ispanaq, çay və düyü kimi qidalar yenidən qızdırıldıqda sağlamlığınız üçün təhlükə yarada bilər.

1. İspanaq: Nitrozaminlərin təhlükəsi

İspanaq qida dəyəri yüksək olan tərəvəz olsa da, onu yenidən qızdırmaq sağlamlıq üçün böyük risk yaradır. Tərkibindəki nitratlar yüksək temperaturla təmasda olduqda xərçəngə səbəb olan nitrozaminlərə çevrilir.

Mütəxəssislərin Xəbərdarlığı: "İspanağı ikinci dəfə nə mikrodalğalı sobada, nə də ocaqda qızdırmayın. Hazır olan kimi istehlak etmək ən təhlükəsiz seçimdir."

2. Çay: Bakteriyalar və xoşagəlməz dadlar

Çay nəinki isidildiyində dadını itirir, həm də sağlamlığınıza zərər verə bilər. Qızdırıldıqda çayın tərkibindəki antioksidant xüsusiyyətlər azalır və tanin səviyyəsi yüksəlir, nəticədə acı dad yaranır.

Bundan əlavə, çayı yenidən qızdırmaq çayda bakteriyaların çoxalmasına səbəb ola bilər. Xüsusilə mikrodalğalı sobaların istifadəsi bu riski artırır.

Mütəxəssislərin Məsləhəti: “Çayınızı təzə dəmləyərək için. Çaynikdə və ya mikrodalğalı sobada yenidən qızdırmayın”.

3. Düyü: Bakteriya istehsalı riski

Bir gün əvvəldən qalan düyünü qızdırıb yemək adi hal olsa da, bu üsul sağlamlığınıza təhlükə yarada bilər. Düyüdə olan Bacillus cereus bakteriyaları uyğun olmayan şəraitdə sürətlə çoxalır. Mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda bu bakteriyalar daha da aktivləşə bilər.

Mütəxəssislərin tövsiyəsi: "Düyünü gündəlik istifadə edin. Düyü qalıqlarını saxlayarkən mütləq soyuducuda saxlayın, ancaq qızdıraraq yeməkdən çəkinin".


Məryəm İlhamqızı