Niyə hinduşka yumurtası yemirik?
    • 5-12-2024, 12:54
    • 19 952

Niyə hinduşka yumurtası yemirik?

Toyuqlar hər il təxminən 300, hinduşkalar isə yalnız 100 yumurta istehsal edə bilir. Hindilər ümumiyyətlə daha iri heyvanlardır və onların yumurta istehsal prosesi toyuqlarınkından fərqlidir.

News24.az xəbər verir ki, hinduşka yumurtaları daha çox vaxt və daha böyük sahələr tələb edir. Bu, hinduşka yumurtasının istehsalını çətinləşdirir.

Nəqliyyat xərcləri yüksək olduğu üçün hinduşka yumurtasının satış qiyməti də baha olur. Bu iqtisadi amil hinduşka yumurtalarının daha geniş istehlakçı kütləsi üçün əlçatan olmasına mane olur.

Hinduşka yumurtalarının fiziki xüsusiyyətləri toyuq yumurtalarından fərqlidir. Hindi yumurtaları toyuq yumurtalarından daha böyükdür və qabığı daha qalındır. Sarısı daha tünddür və ağı ümumiyyətlə toyuq yumurtalarından daha sıx bir quruluşa malikdir. Bu fərqlər hinduşka yumurtasının dadına da təsir edir. 

Eyni zamanda, hinduşka yumurtaları düzgün saxlanmazsa və ya düzgün bişirilməzsə, Salmonella kimi bakteriyaların riski arta bilər. Bununla belə, toyuq yumurtaları oxşar risklər daşıya bilər və düzgün bişirildikdə hər iki növ yumurta da təhlükəsizdir. 

Toyuqlar daha kiçik heyvanlar olduğundan, intensiv istehsal sistemlərində daha asan yetişdirilə bilərlər. Hind quşları isə daha çox qayğıya ehtiyacı olan heyvanlardır, ona görə də onlar üçün uyğun yaşayış şəraiti təmin etmək daha çətindir. Bəzi fərdlər hinduşka yumurtası istehsalının heyvan rifahı baxımından daha sərt qaydalar tələb etdiyini düşünə bilər ki, bu da hinduşka yumurtası istehlakına ehtiyatla yanaşmağa səbəb ola bilər.

Günel Məlikzadə