-
- Bu gün, 08:46
- 213
Bədəninizdəki bakteriyaları öldürən 9 təbii antibiotik
Təbiət möcüzələrlə doludur və bədənimiz üçün faydalı olan çoxlu qidalar var. Bu qidaların bəziləri bədəninizdəki bakteriyaları öldürüür.
News24.az bədəninizdəki bakteriyaları öldürən 9 təbii antibiotiki təqdim edir:
1. Sarımsaq və soğan
Sarımsaq və soğan ümumi müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir. Hər ikisi də təbii antifungal, antibakterial və anti-xərçəng tərkibli maddələrdən ibarətdir. Antibiotiklərdən və digər əczaçılıq məhsullarından əvvəlki dövrlərdə sarımsaq və soğan geniş təsir spektrinə görə bütün əczaçılıq sənayesini təmsil edirdi.
2. Zəncəfil
İnanılmaz dərəcədə çox yönlü bir bitki olan zəncəfil təzə, toz halında və ya ədviyyat kimi qurudulmuş halda istifadə edilə bilər. Zəncəfil ürəkbulanma, iştahsızlıq və hərəkət xəstəliyini aradan qaldırmağa kömək edir. Bir antibiotik olaraq, zəncəfil güclü iltihab əleyhinə və yaxşı ümumi təyinatlı ağrı kəsicidir.
3. Kokos yağı
Çox yönlülükdən danışarkən, kokos və kokos yağı ağıla ilk gələn qidadır. Bu təbii antibiotikdir; Öskürək, candida göbələyi, iltihab və hətta ziyilləri müalicə etməyə kömək edir. Antimikrobiyal xüsusiyyətləri sayəsində bu yağ həm də zərərli patogenlərin həzm sisteminizə daxil olmasının qarşısını alır. Hindistancevizi yağı antiviral və antifungal xüsusiyyətlərinə görə yaxşı bir antibiotikdir.
4. Alma sirkəsi
Alma sirkəsi güclü antiinflamatuardır. Bu, sızanaq, artrit və gut da daxil olmaqla bir çox vəziyyətin simptomlarını azaltmağa kömək edir. Ağrıları aradan qaldırmağa kömək etməklə yanaşı, alma sirkəsi yaxşı bir probiyotik dozası da təmin edir.
5. Bal
Müvafiq araşdırmalar göstərir ki, bal 60-dan çox müxtəlif növ bakteriyanı öldürür. Bundan əlavə, bal yara baxımı üçün əla alternativ müalicədir.
6. Üzüm toxumu ekstraktı
Üzüm toxumu ekstraktının istifadəsi 16-cı əsrə aiddir. Məlum olub ki, o, mədə-bağırsaq xəstəliklərini müalicə edir. Təbii antibakterial xüsusiyyətlərinə əlavə olaraq, qan dövranını artırmağa, oynaqların iltihabını azaltmağa və dərimizi ultrabənövşəyi şüalardan qorumağa kömək edir.
7. Kəklikotu yağı
Kəklikotu yağı antiinflamatuar, antiviral və antifungal xüsusiyyətlərə malikdir. Təbiətin dərman kabinetinə əlavə edildikdə, soyuqdəymə, infeksiya və parazitləri müalicə edə bilər. Bundan əlavə, dərini zərərli bakteriyalardan qorumağa kömək edə bilər. Efir yağı olan kəklikotu bir çox məişət təmizləyicilərində geniş istifadə olunur. Çox güclü qidadır. Sağlamlıq baxımından kəklikotu təbii antiseptik və antimikrobiyal vasitədir. Hətta sızanaq və eqzema kimi dəri xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün istifadə edilə bilər. Güclü olduğuna görə kəklikotu dəriyə sürməzdən əvvəl kokos və ya zeytun yağı ilə seyrəldilməlidir.
8. mixək
Mixəyin müalicəvi xüsusiyyətlərini kəşf etmək üçün böyük tədqiqat səyləri hələ də davam edir. Elm adamları üçün xüsusi bir maraq sahəsi olan mixək, ağız sağlamlığını qorumaq və yaxşılaşdırmaq üçün istifadə edilir. Tədqiqatlar göstərir ki, mixək bakteriyaları, diş əti iltihabını və lövhəni effektiv şəkildə öldürür, bu da diş ətinin iltihabını azaltmağa kömək edir. Bir araşdırmada mixək, reyhan və çay ağacı yağından ibarət evdə hazırlanmış ağız qarqarasının mağazada alınan ağız qarqarasından daha çox ağız bakteriyasını öldürdüyü ortaya çıxıb.
9. Ekinezya
Günəbaxan ailəsinin üzvü olan Echinacea soyuqdəymə üçün ən yaxşı təbii antibiotiklərdən biridir. Araşdırmalar göstərir ki, çiçək əlavələrindən istifadə soyuqdəymə əlamətlərinin şiddətini 50%-ə qədər azalda bilər. Təbii antibiotik istifadəsinin digər sahələri; qulaq infeksiyaları, atletin ayağı (atlet ayağı), sinus infeksiyaları və ot qızdırması.
Günel Məlikzadə