Kolbasa və çörək hansı prosesi SÜRƏTLƏNDİRİR?
    • Bu gün, 06:03
    • 321

Kolbasa və çörək hansı prosesi SÜRƏTLƏNDİRİR?

“Bəzi qidalar, o cümlədən kolbasa və çörək, orqanizmin qocalma prosesini əhəmiyyətli dərəcədə sürətləndirə bilər”

News24.az medianews.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu endokrinoloq və diyetoloq Daria Xaykina deyib.

Həkim ilk növbədə şəkəri az yeməyi məsləhət görüb. Onun artıqlığı bədəndə kollagen və elastin zülallarının məhvinə gətirib çıxarır və iltihabı təhrik edir. Bu proseslərin nəticəsi dəri səpgiləri və vaxtından əvvəl qırışların görünüşüdür.

Xaykinanin sözlərinə görə, kolbasa və digər ət məhsulları da yaşlanma prosesini sürətləndirə bilər. “Kolbasa və hisə verilmiş ətlərin tərkibində orqanizmdə oksidləşdirici stressi artıran konservantlar və əlavələr var. Bu həm hüceyrələrin qocalmasını sürətləndirir, həm də dərinin vəziyyətinə mənfi təsir göstərir”, – deyə həkim bildirib.

Qastroenteroloq əlavə edib ki, zərif undan hazırlanan məhsullar qocalmanı sürətləndirir. O qeyd edib ki, ağ çörək və makaron məmulatlarının daimi qəbulu orqanizmdə gizli iltihablara və qan şəkərinin səviyyəsinin kəskin dəyişməsinə səbəb olur. Bu da dərinin vəziyyətinə mənfi təsir göstərir.

Peçenye, marqarin və fast foodda olan trans yağlar eyni xüsusiyyətlərə malikdir. Onların sui-istifadəsi səbəbindən qan dövranı pozulur, buna görə dəri oksigen və qida axınından məhrum olur və bu, qaçılmaz olaraq onun görünüşünə təsir göstərir.  Bundan əlavə, həkim qocalmanı sürətləndirən qidalar sırasına alkoqol, turşu və şirin şirələr və qazlı içkilər daxil edib.