Yaddaşı yaxşılaşdıran PƏHRİZ
    • 6-01-2025, 20:16
    • 333

Yaddaşı yaxşılaşdıran PƏHRİZ

Tulane Universitetində aparılan bir araşdırma, Aralıq dənizi pəhrizində olan insanların, buna əməl etməyənlərlə müqayisədə tamamilə fərqli bağırsaq bakteriyaları inkişaf etdirdiyini müəyyən edib. Bakteriyalardakı bu dəyişikliklər yaddaş və idrak funksiyasının yaxşılaşması ilə əlaqələndirilir.

News24.az “Unian”a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Medicalxpress yazır.

“Bizim yediyimiz şey beyin funksiyasına təsir edir, lakin bu araşdırma bunun necə baş verə biləcəyini araşdırır. Nəticələr göstərir ki, pəhriz seçimləri bağırsaq mikrobiomunun tərkibini dəyişdirərək idrak funksiyasına təsir edə bilər”, – aparıcı müəllif Rebekka Solç-Ottaiano bildirib.

Tədqiqat 14 həftə ərzində zeytun yağı, balıq və liflə zəngin Aralıq dənizi pəhrizi ilə qidalanan siçovulların yüksək miqdarda doymuş yağ yeyən siçovullarla müqayisədə dörd faydalı bağırsaq bakteriyasında artım və beş başqa növdə azalma olduğunu göstərib.

Xüsusilə, Candidatus Saccharimonas kimi bakteriyaların daha yüksək səviyyələri daha yaxşı bilişsel performansla əlaqələndirildi, Bifidobacterium kimi digər bakteriyaların yüksək səviyyələri isə daha pis yaddaş funksiyası ilə əlaqələndirildi.

Aralıq dənizi pəhriz qrupu, həmçinin Qərb pəhriz qrupu ilə müqayisədə daha yaxşı bilişsel çeviklik – yeni məlumatlara uyğunlaşma qabiliyyəti – və təkmilləşdirilmiş iş yaddaşı göstərdi. Onlar “pis” xolesterinin daha aşağı səviyyələrini saxladılar.

Bu tədqiqat Aralıq dənizi pəhrizinin Qərb pəhrizi ilə müqayisədə mikrobiota və idrak funksiyasına təsirini qiymətləndirən ilk tədqiqatdır.

“Nəticələr göstərir ki, Aralıq dənizi pəhrizi və ya onun bioloji təsirləri məktəblilərdə akademik performansı və ya gənc yetkinlərdə iş məhsuldarlığını yaxşılaşdırmaq üçün istifadə oluna bilər. Bu nəticələr heyvan modellərinə əsaslansa da, onlar Aralıq dənizi pəhrizini yaddaşın yaxşılaşdırılması və azaldılması ilə əlaqələndirən insan araşdırmalarını əks etdirir. risk demensiya,” həmmüəllif Demetrius M. Maraqanore bildirib.

Bu pəhrizin əsasını yağın əsas mənbəyi kimi zeytun yağı, bol tərəvəz, meyvə və tam taxıl, balıq və yağsız zülallar, məhdud miqdarda qırmızı ət və doymuş yağ təşkil edir. O, həmçinin müxtəlif bitki mənbələrindən yüksək miqdarda lif alır.//medianews