Bağırsaq xərçənginin qarşısını almağın 5 üsulu
    • 30-03-2024, 21:55
    • 622

Bağırsaq xərçənginin qarşısını almağın 5 üsulu

Həkimlər bağırsaq xərçəngindən qorunmaq üçün beş üsulu təqdim edib. Tədqiqatçılar alkoqol qəbulu kimi həyat tərzi faktorları ilə bağlı riskləri qeyd etməklə yanaşı, erkən diaqnozun vacibliyini də vurğuladılar. 

News24.az xəbər verir ki, bağırsaq xərçənginin qarşısını almaq üçün 5 sağlam üsulu təqdim edir:

SİQARET ÇEKMƏYİN 

Mütəxəssislərin fikrincə, bağırsaq xərçəngi siqaretlə ciddi şəkildə bağlıdır.

Müntəzəm siqaret çəkənlərdə bağırsaq polipləri (bağırsaqda xırda toxuma böyümələri) əmələ gəlmə ehtimalı daha yüksəkdir və nəzarət edilmədikdə xərçəngə çevrilə bilər.

Çəkdiyiniz hər siqaretin bağırsaq xərçəngi riskinizi əhəmiyyətli dərəcədə artıra biləcəyini başa düşmək çox vacibdir.

ALKOLU AZALDIN

Siqaret çəkmək kimi, istənilən miqdarda spirt istehlak etmək bağırsaq xərçəngi də daxil olmaqla xərçəng riskinizi artıra bilər.

Alkoqol qəbulunu azaltdığınız zaman hüceyrələrinizi zədələrdən aktiv şəkildə qoruyursunuz və yeddi müxtəlif xərçəng riskini azaldırsınız.

Araşdırmalar göstərir ki, nə qədər çox spirtli içki qəbul etsəniz, xərçəng riski bir o qədər yüksəkdir.

LİFLİ qidalar istehlak edin

Yetkinlərin 90 faizindən çoxu lifli qidaları diyetinə daxil etmir. Lifli qidalar bağırsaqları və vacib mikrobiomları sağlam saxlamaq üçün çox vacibdir.

Qidalanma nöqteyi-nəzərindən araşdırma göstərir ki, liflə zəngin qidaların istehlakı bağırsaq xərçənginin bir alt növü olan kolon xərçəngi inkişaf riskinizi əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.

Bağırsaqlarınızı sağlam və nizamlı saxlamaq üçün yulaf, noxud, lobya, meyvə, arpa, gül kələm və qoz-fındıq kimi qidalardan gündə 30 qram lif almağı hədəfləyə bilərsiniz.

KÖHNƏ ƏTLƏRDƏN UZAQ DURUN VƏ QIRMIZI ƏTİ AZALTIN

Çox işlənmiş və qırmızı ət yeməyin bağırsaq xərçəngi riskini artırdığına dair güclü sübutlar var.

Əgər siz ət yeyən və həvəskarsınızsa, qırmızı əti təsadüfi yemək kimi qəbul etmək daha yaxşı olar.

Həftədə 500 q-dan az bişmiş qırmızı ət yeməyi hədəfləyin və mümkün olduqda işlənmiş ətdən uzaq durun.

Qırmızı ət seçimini vegetarian alternativi və ya toyuq və balıq kimi başqa bir proteinlə əvəz edin.

Siz hətta lobya və ya mərcimək kimi lifli bir seçim cəhd edə bilərsiniz.

ÇƏKİNİZİ NORMAL SAXLAYIN

Mütəxəssislər bağırsaq xərçəngi ilə piylənmə arasında əlaqə olduğunu düşünürlər.

Çəki həmişə insanın fərdi sağlamlığının aydın göstəricisi deyil, lakin artıq bədən yağları əlavə böyümə hormonları buraxa və hüceyrələrinizdə iltihaba səbəb ola bilər.

Tez arıqlamaq üçün dəbli pəhrizlərə etibar etməyin, çünki "qəza" pəhrizləri özünüzü pis hiss edə və enerji səviyyənizi aşağı sala bilər.

Üstəlik, pəhriz müddəti bitdikdən sonra itirdiyiniz çəkiləri geri qaytara bilərsiniz.

Mehriban Mirzəzadə