-
- 22-04-2024, 19:15
- 254
Yeyilən zərərli yeməklər beyinə qalıcı ziyan vura bilər
Məlum olub ki, gənc yaşda yağ və şəkərlə zəngin yeməklər yaddaşa daimi ziyan vurur.
News24.az xəbər verir ki, əvvəlki araşdırmalar bu cür işlənmiş qidaların Alzheimer riskini artırdığını və hətta bəzən yeyildikdə belə yaddaşa təsir etdiyini müəyyən etmişdi. Ancaq yeniyetməlik dövründə belə bir qidalanmanın uzunmüddətli təsiri bilinmirdi.
Bununla bağlı Cənubi Kaliforniya Universitetinin tədqiqatçıları siçovullar üzərində apardıqları təcrübədə 26-56 günlük siçovulları iki qrupa ayıraraq, birinə yağ və şəkərlə zəngin qidalarla, digərini isə sağlam qidalarla qidalandırıblar. Siçovulların beyninin inkişaf mərhələsində olduğu bu dövr insanlarda yeniyetməlik dövrünə uyğun gəlir.
Siçovulların beyinlərinin təhlili zamanı asetilkolin siqnallarında pozulma aşkar edilib. Neyronlar arasında siqnal daşıyan asetilkolin; Öyrənmə, diqqət və yaddaş üçün əsas əhəmiyyət kəsb edir. Alzheimer kimi xəstəliklərdə səviyyəsi əhəmiyyətli dərəcədə aşağı düşür.
Anna Hayes deyir: “Görünür ki, bu siqnal yağlı və şəkərli qidalarla qidalanan heyvanlara göndərilmir”.
Günel Məlikzadə