"Airfryer"də bişirilən yeməklər zərərlidir?
    • 17-07-2024, 16:39
    • 251

"Airfryer"də bişirilən yeməklər zərərlidir?

Mətbəximizin ən məşhur texnikasına çevrilən hava qızdırıcısı düşündüyümüz qədər zərərsizdirmi? 

News24.az xəbər verir ki, Airfryer, gündəlik həyatda tez-tez istehlak edilən kartof qızartması, ət, toyuq və balıq kimi müxtəlif yeməkləri bişirən məşhur mətbəx cihazıdır. İstifadə etdiyi texnologiya ilə içindəki isti havanı yeməyin ətrafında dövr edərək yeməyi bişirir. Bu sayədə hazırlanan qidaların xaricində xırtıldayan bir səth əmələ gətirir.

Airfryer-də qızartmaq üçün bir qaşıq yağdan istifadə etmək kifayətdir. Odur ki, isti hava ilə qızardılaraq hazırlanan xörəklər daha az yağ və kalori ehtiva etdiyi üçün fritözdə qızardılan yeməklərdən daha sağlam ola bilər.

Bu günə qədər heç kimə Airfryer istifadə etdiyinə görə xərçəng diaqnozu qoyulmayıb. Bir növ, bu, Airfryer-ın sağlam olub-olmaması sualına cavabdır. Amma bu o demək deyil ki, xərçəng riski yoxdur. Bu texnologiyadan istifadə edilən qızartma prosesi zamanı “akrilamid” adlı birləşmə ayrılır. Bu birləşmə "ehtimal ki, insan kanserogeni" kimi təsnif edilir. Akrilamid qida 120°C-yə çatdıqda görünür.

Kartof qızartması və bişmiş məmulatlar kimi qidalar ən yüksək səviyyədə akrilamid ehtiva edir. Ancaq balıq, ət, toyuq və tərəvəzlər bu komponenti daha az miqdarda ehtiva edir.

Bu günə qədər bu birləşmənin insanlarda qalıcı zərər verdiyi sübut edilməyib. Yəni gündəlik bişirilən yeməklərdən alınan akrilamid miqdarının xərçəngə səbəb olduğunu söyləmək mümkün görünmür.

Alimlər deyirlər ki, bu məhsuldan istifadə ənənəvi fritözdən istifadə etməklə müqayisədə 90% az risklidir. Aydındır ki, qidaların bu texnologiya ilə bişirilməsinin təhlükəli birləşmələrin zərərinə səbəb olub-olmadığını müəyyən etmək üçün daha çox araşdırmaya ehtiyac var.

Airfryerin zərəli olub-olmaması sualına gəlincə, birbaşa yağda qızartmaqla müqayisədə, airfryerdən istifadə yeməklərdə yağ, kalori və potensial zərərləri azaldır.

Demək olar ki, bu, təkcə ət və kartof deyil, həm də brokoli və ya yumurta kimi digər qidalı qidaları hazırlamaq üçün ən məntiqli üsuldur. Beləliklə, bəli! Bu texnologiyadan istifadə edərək yemək hazırlamaq, ağır yağda yeməkləri qızartmaqdan daha xeyirli bir seçimdir.

Günel Məlikzadə