Yaddaşı gücləndirən 6 qida
    • Bu gün, 10:30
    • 141

Yaddaşı gücləndirən 6 qida

Beyin sağlamlığı ümumi sağlamlığımızın vacib bir hissəsidir və həyati vacib orqan olan beynimizin optimal şəkildə işləməsini təmin etmək üçün bir sıra ehtiyat tədbirləri görmək lazımdır.

News24.az xəbər verir ki, beyin sağlamlığını qorumaq və yaxşılaşdırmaq üçün aşağıdakı tövsiyələr vacibdir:

Beyin üçün lazım olan qidaları almaq vacibdir. Omeqa-3 yağ turşularının (məsələn, balıq), antioksidantların (meyvə və tərəvəzlər) və kompleks karbohidratların (bütün taxıllar) istehlakı beyin sağlamlığını dəstəkləyir.

İdmanla məşğul olmaq beyin funksiyalarına müsbət təsir göstərir. Qan dövranını yaxşılaşdırır, stressi azaldır və ümumi psixi sağlamlığı dəstəkləyir.

Yaxşı yuxu beyin hüceyrələrinin təmiri və yenilənməsi üçün vacibdir. Yuxusuzluq uzun müddətdə beyin funksiyalarına mənfi təsir göstərə bilər.

Xroniki stress beyin sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Stressi azaltmaq üçün texnikaları tətbiq etmək vacibdir (meditasiya, dərin nəfəs məşqləri, hobbilər).

Sosial qarşılıqlı əlaqə beyin sağlamlığı üçün vacibdir. Sosial cəhətdən aktiv qalmaq beyin funksiyasını dəstəkləyir və zehni cəhətdən kəskin qalmağınıza kömək edir.

Tütün və həddindən artıq spirt istifadəsi beyin sağlamlığına mənfi təsir göstərir. Bu maddələrdən uzaq durmaq vacibdir.

Beyin sağlamlığını qorumaq üçün bu amilləri nəzərə alaraq sağlam həyat tərzi vərdişlərini inkişaf etdirmək vacibdir.

Eyni zamanda, zehni dəstəkləyən koqnitiv qabiliyyətlər və beyin sağlamlığı ümumi sağlamlıq, məhsuldarlıq üçün çox vacibdir. Fəal həyat tərzi keçirmək və zehni məşqlər etmək vacib olsa da, yediklərimiz də zehnimizin nə qədər iti olmasına böyük təsir göstərir. Müntəzəm olaraq pəhrizinizə müəyyən maddələr daxil etmək idrak funksiyasını, yaddaşı və diqqəti yaxşılaşdıra bilər.

Bu 6 qida beyninizin hər gün daha yaxşı işləməsinə kömək edə bilər.

1. Qaragilə

2. Yağlı balıqlar

3. Fındıq və toxumlar (xüsusilə qoz, badam, kətan toxumu və çia toxumu) beyni dəstəkləyən qida maddələrinin böyük qaynaqlarıdır.

4. Tünd şokolad beyin funksiyalarını yaxşılaşdırmağa kömək edir.

5. İspanaq, kələm və brokoli də daxil olmaqla yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər beta karoten, lutein, K vitamini və folat kimi beyni gücləndirən qidalarla zəngindir. Daha yaxşı beyin funksiyası və daha yavaş koqnitiv tənəzzül bu qidalarla əlaqələndirilir

6. Zəncəfil

Günel Məlikzadə