Dünyada "superfood" kimi tanınan 8 qida
    • 25-07-2024, 10:18
    • 280

Dünyada "superfood" kimi tanınan 8 qida

Bədəninizin sağlamlığı üçün bəzi qidaları gündəlik yeməklərinizə daxil edə bilərsiniz. Rəngarəng meyvələrdən yarpaqlı göyərtilərə və qidalı toxumlara qədər hər bir super qidanın müxtəlif sağlamlıq faydaları var.

News24.az pəhrizinizin müntəzəm bir hissəsi olmalı olan ən yaxşı 8 super qidanı təqdim edir.

Firəng üzümü - kimi tanınan Amla, dərinin sağlamlığını və toxunulmazlığını yaxşılaşdıran yüksək C vitamini tərkibinə malikdir.

Ürək sağlamlığını dəstəkləyir, həzmi asanlaşdırır və qan şəkərinin səviyyəsini idarə etməyə kömək edir. Amlanın antioksidan xüsusiyyətləri sərbəst radikallarla mübarizə aparır, iltihabı azaldır və qocalma prosesini gecikdirir.

PAPAYA - A, C və E vitaminləri papayada boldur və toxunulmazlığı gücləndirməyə və sağlam dərini dəstəkləməyə kömək edir. Onun fermentlərindən biri olan papain həzmə kömək edir və şişkinliyi azaldır.

Papaya yüksək antioksidant tərkibi ilə iltihabı azaldır və uzun müddətli xəstəliklərdən qoruyur.

BADAM - Qidalandırıcı zəngin badam çoxlu sağlamlıq faydaları təqdim edir. Onlar antioksidantlar, maqnezium, E vitamini və yaxşı mono doymamış yağlarda boldur. Bu qidalar ürək sağlamlığını dəstəkləyir, çünki iltihabı və xolesterini azaldır.

Bundan əlavə, badam sağlam həzmi dəstəkləyən və daha uzun müddət tox hiss etməyə kömək edən böyük lif və protein mənbəyidir.

ŞİRİN KARTOF - Şirin kartof daha məşhur nişastalı tərəvəzlərə qida baxımından zəngin, uyğunlaşa bilən bir alternativdir. Onlar orqanizmin sağlam immun funksiyası və görmə qabiliyyəti üçün vacib olan A vitamini istehsal etmək üçün istifadə etdiyi beta-karotinlə zəngindir.

Şirin kartof həmçinin həzm və ümumi sağlamlıq üçün faydalı olan əhəmiyyətli miqdarda lif, manqan və C vitamini ehtiva edir. Şirinliklərinə görə, bişmiş kartof, şorba və güveç kimi bir çox müxtəlif yeməklərə mükəmməl əlavədirlər.

QIRMIZI MEYVƏLƏR -Təbiətdə tapılan ən güclü superfoodlardan biri tez-tez qaragilə adlanır. Onların sıx mavi rəngi iltihabı azaldan və oksidləşdirici stresslə mübarizə aparan yüksək antioksidant tərkibinin, xüsusən də antosiyaninlərin nəticəsidir. Bir fincan qaragilə əhəmiyyətli miqdarda pəhriz lifi və C və K vitaminlərini ehtiva edir.

Bu antioksidanların immunitet sistemini gücləndirdiyi, ürək sağlamlığını dəstəklədiyi və beyin funksiyasını yaxşılaşdırdığı yaxşı bilinir. Onları taxıl, smoothies və ya hətta salat sarğı ilə qarışdıraraq diyetinizə daxil edə bilərsiniz.

ÇİA TOXUMLARI - Kiçik olmasına baxmayaraq, çia toxumları inanılmaz dərəcədə qidalıdır.

Onlar ürək sağlamlığı və həzm funksiyası üçün əladır, çünki onlar lif, zülal və omeqa-3 yağ turşularının əla mənbəyidir. Bundan əlavə, çia toxumları sağlam sümükləri dəstəkləyən fosfor, maqnezium və kalsiumla zəngindir.


Avokadolar qida zənginliyi və kremli hamarlığı üçün qiymətləndirilir. Tərkibində bir çox doymamış yağ var, bu da pis xolesterolu azaldır və ürək üçün faydalıdır.

Avokadonun tərkibində E, C və B6 vitaminləri, həmçinin normal təzyiqi saxlayan kalium var.

Kinoa - Tam zülal olan quinoa veganlar və vegetarianlar üçün əla zülal mənbəyidir, çünki tərkibində doqquz vacib amin turşusunun hamısı var.

O, həmçinin ümumi sağlamlıq üçün faydalı olan çoxlu dəmir, maqnezium və lif ehtiva edir


Günel Məlikzadə