-
- 29-10-2024, 22:43
- 523
Yerkökü yeməzdən əvvəl bilməli olduğunuz 10 fakt
Dünyanın bir çox yerində sarı, ağ, narıncı, qırmızı və bənövşəyi rəngləri olan yerkökü uzun illərdir istehlak edilir. Dadı və rəngi yetişdirildiyi bölgəyə görə dəyişən yerkökü, immuniteti dəstəklədiyi və xərçəng riskini azaltdığı kimi antioksidantlarla zəngin olması ilə də diqqət çəkir.
Kalium, A vitamini, biotin və B6 baxımından zəngin olan yerkökü, böyümə və inkişaf çağında uşaqlar üçün istehlak edilməsi vacibdir, eyni zamanda göz sağlamlığını dəstəkləyir.
News24.az yerkökü istehlak etməzdən əvvəl bilməli olduğunuz 10 faktı təqdim edir:
Qida dəyəri
Yerkökü A vitamini (beta-karotin), C vitamini, K vitamini və kaliumla zəngindir.
Göz sağlamlığı
Beta-karoten göz sağlamlığını qorumağa kömək edir və gecə görmə qabiliyyətini yaxşılaşdıra bilər.
Pəhriz lifi
Yerkökü həzm sisteminə faydalı olan pəhriz lifini ehtiva edir.
Aşağı kalorili
Yerkökü aşağı kalorilidir və pəhriz saxlayanlar üçün ideal seçimdir.
Antioksidant xüsusiyyətləri
Yerkökü bədəndə sərbəst radikallarla mübarizə aparan antioksidanlar ehtiva edir.
İmmun sistemi
Yerkökü tərkibindəki C vitamini sayəsində immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir.
Qan şəkərini balanslaşdırır
Aşağı glisemik indeksə sahib olmaq qan şəkərinin səviyyəsini tarazlaşdırmağa kömək edir.
Dəri sağlamlığı
Vitamin A dəri sağlamlığını dəstəkləyir və yaşlanma əlamətlərini azalda bilər.
Çiy və ya bişmiş
Yerkökü çiy halda salatlarda və ya müxtəlif yeməklərdə bişirilə bilər.
Saxlama şəraiti
Yerkökü sərin, qaranlıq yerdə saxlandıqda daha uzun müddət təzə qalır.
Məryəm İlhamqızı