-
- Dünən, 22:54
- 1 171
Hamıya tanış olan bu tərəvəz böyrəkləri tamamilə sıradan çıxarır
Rhubarb (Rheum rhabarbarum- bitkilər aləminin qərənfilçiçəklilər dəstəsinin qırxbuğumkimilər fəsiləsinin rəvənd cinsinə aid bitki növü) ziddiyyətli hisslər doğuran bir bitkidir. Avropada oksalat turşusunun tərkibinə görə tez-tez potensial təhlükəli məhsul hesab olunur. Rusiyada və bir çox ölkələrdə əksinə, rhubarb xüsusilə evdə hazırlanmış bişmiş məhsullar və kompotlar üçün məşhur tərkib hissəsi olaraq qalır. Onun turş dadı uşaqlıqdan çoxlarına tanışdır və onun faydalı xüsusiyyətləri yalnız bu bitkiyə olan sevgini gücləndirir.
News24.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir kimi, Rhubarbda olan oksalat turşusu, xüsusən də böyük miqdarda istehlak edildikdə, həqiqətən təhlükəli ola bilər. Bədəndə toplana bilər ki, bu da bəzi hallarda böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə səbəb olur. Məhz buna görə də həkimlər böyrək xəstəliyinə meyilli olan insanlara diqqətli olmağı tövsiyə edir. Ən çox turşu bitkinin yarpaqlarında olur, gövdələrdə isə daha azdır, buna görə də gövdələr yeməkdə ən çox istifadə olunur.
Ancaq rhubarbın faydaları haqqında unutmayın. Tərkibində C vitamini, kalium, maqnezium və digər qiymətli elementlər var. Onlar maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırmağa, toxunulmazlığı dəstəkləməyə və ürəyin işini normallaşdırmağa kömək edir. Rhubarb əlavə edilən yeməyin turşuluğunu azaltmaq üçün şəkər və ya digər tatlandırıcılardan istifadə etmək kifayətdir. Bu, bitkini piroqlar, cemlər və desertlər hazırlamaq üçün ideal hala gətirir.
Faydalarına baxmayaraq, rhubarb insaf tələb edən bir məhsul olaraq qalır. Xüsusilə xroniki xəstəlikləri olan insanlar üçün ehtiyatla istifadə edilməlidir. Ancaq mülayimliyə əməl etsəniz, rhubarb yalnız zövq deyil, həm də fayda gətirərək pəhrizinizin qiymətli elementinə çevriləcəkdir.\32gün.az