Qara sarımsaq: Sağlamlıq sirri və istifadəsi
    • Dünən, 21:43
    • 92

Qara sarımsaq: Sağlamlıq sirri və istifadəsi

Qara sarımsaq adi sarımsağın (Allium sativum) fermentasiya prosesi ilə hazırlanmış xüsusi bir növüdür. Bu proses zamanı sarımsaq temperaturu 60-90°C arasında saxlanılır və yüksək rütubətdə 2-3 həftə ərzində fermentasiya edilir. Nəticədə sarımsaq yumşaq, qara rəngdə və şirin dadlı olur. Əsasən Koreya, Yaponiya və Tayland mətbəxlərində populyardır, lakin son illərdə dünyada sağlamlıq məhsulu kimi geniş yayılıb.

News24.az qara sarımsağın faydalarını təqdim edir:

Antioksidantlarla zəngindir

Qara sarımsaq adi sarımsaqdan daha yüksək antioksidant səviyyəsinə malikdir. Bu, bədəni sərbəst radikalların zərərindən qorumağa kömək edir və hüceyrələrin sağlamlığını dəstəkləyir.

Ürək sağlamlığını dəstəkləyir

Qara sarımsaq qan təzyiqini azalda, xolesterini normallaşdıra və damarların elastikliyini artıraraq ürək-damar xəstəlikləri riskini azalda bilər.

Bağırsaq sağlamlığı

Prebiotik təsirə malikdir və bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyir. Bu, həzmi yaxşılaşdırmağa və ümumi immuniteti gücləndirməyə kömək edir.

Qan şəkərini nəzarətdə saxlayır

Araşdırmalar göstərir ki, qara sarımsaq insulin həssaslığını artırır və qan şəkərinin səviyyəsini sabitləşdirməyə kömək edir.

Xərçəngə qarşı müdafiə

Araşdırmalar göstərir ki, qara sarımsaq xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini ləngidə və immuniteti gücləndirə bilər.

Necə istifadə edilir?

Yeməklərdə dadlandırıcı kimi istifadə edilə bilər;

Salatlara, souslara və ya marinadlara əlavə edilə bilər;

Birbaşa qəlyanaltı kimi yeyilə bilər, çünki dadı şirin və meyvəvaridir.

Sağlamlıq məhsulu kimi

Qara sarımsaq pastası və ya kapsulları sağlamlıq əlavəsi kimi qəbul edilə bilər;

Çaylara və ya digər içkilərə qarışdırıla bilər.

Tərkibindəki antioksidantlara görə dəri baxımı məhsullarında istifadə edilir./yenisabah