-
- Dünən, 23:43
- 234
Çiy kartof yeməyin müsbət və mənfi TƏRƏFLƏRİ
Kartof çox yönlü və geniş istifadə olunan tərəvəzdir. Çiy kartof yüksək səviyyələrdə davamlı nişasta və C vitamini kimi faydalar təqdim edir. Buna baxmayaraq, o çətin həzm oluna və zəhərli birləşmələr ehtiva edə bilər.
News24.az medianews.az-a istinadən xəbər verir ki, sağlamlıq mütəxəssisləri həzm problemlərinin və mümkün toksikliyin qarşısını almaq üçün kartof bişirməyi məsləhət görürlər.
Bəzi insanlar çiy kartof yeyir, çünki onların tərkibində bişmiş kartofdan daha yüksək miqdarda davamlı nişasta var. Bu, faydalı bakteriyaları qidalandırmaqla bağırsaq sağlamlığına fayda verə bilər və həzmi və qan şəkərinə nəzarəti potensial olaraq yaxşılaşdıra bilər. Bununla belə, mümkün həzm pozğunluğu və qida maddələrinin udulmasına mane ola biləcək antinutrientlərin olması səbəbindən çox miqdarda xam kartof yemək tövsiyə edilmir.
Davamlı nişasta: Çiy kartof, bədənin asanlıqla həzm edə bilməyəcəyi bir nişasta növü olan davamlı nişasta ilə zəngindir və ölçülü istehlak edildikdə bağırsaq sağlamlığı üçün faydalı ola bilər.
Tərkibində C vitamini: Çiy kartofda bişmiş kartofdan daha çox C vitamini var, çünki yemək bu qida maddəsini pisləşdirə bilər.
Mümkün mənfi cəhətlər: Tərkibindəki yüksək lif və xam nişastanı həzm etməkdə çətinlik çəkdiyi üçün çox miqdarda xam kartof yemək şişkinlik və qaz kimi həzm problemlərinə səbəb ola bilər.
Toksinlərlə bağlı narahatlıqlar: Yaşıl kartofun tərkibində zəhərli birləşmə olan solanin var, ona görə də kartofun yaşıl hissələrini yeməkdən çəkinmək vacibdir.
ABŞ Kənd Təsərrüfatı Departamentinin qida məlumat bazasına görə, xam, orta ölçülü qırmızı kartofda təxminən 16 qram C vitamini var. Məlumat üçün bildirək ki, kişilər üçün C vitamininin tövsiyə olunan gündəlik norması 90 milliqram, qadınlar üçün 75 mq, hamilə olanlar üçün isə 120 milliqramdır. Bununla belə, C vitamini baxımından daha yüksək olan bir çox yemək variantları var: 100 qramlıq kələm porsiyasında təxminən 93 mq, orta kividə təxminən 56 mq, brokolinin tərkibində isə təxminən 51 mq var.
Qidalanma mütəxəssisi Shelley Balls görə, xam kartof bişmiş kartofdan daha çox C vitamini ehtiva edir. Onun sözlərinə görə, “Kartof qaynadılanda onun tərkibindəki C vitamini 62% azalır. Kartof bişdikdə istiliklə deqradasiyaya uğradığından onun tərkibindəki C vitamini 35% azalır”.
Texniki olaraq, az miqdarda xam kartof yeyə bilərsiniz, lakin onlar tövsiyə edilmir, çünki həzm etmək çətin ola bilər və böyük miqdarda zəhərli ola bilən solanin kimi birləşmələri ehtiva edir. Ümumiyyətlə, kartofu yeməkdən əvvəl bişirmək daha yaxşıdır.
Çiy kartof yeməyin əsas məqamları:
İdeal deyil: Bir və ya iki dişləmə zərər verməsə də, çox miqdarda çiy kartof yemək tərkibindəki yüksək nişasta və lektinlərin olması səbəbindən şişkinlik, ürəkbulanma və ishal kimi həzm problemlərinə səbəb ola bilər.
Dadı: Çiy kartofun acı, nişastalı dadı var ki, əksər insanlar onu xoşagəlməz hesab edir.
Yaşıl və ya cücərmiş kartof: Çiy yaşıl və ya cücərmiş kartof yeməkdən çəkinin, çünki onların tərkibində zəhərli ola bilən daha yüksək miqdarda solanin var.
Ən yaxşısı bişirməkdir: Kartofun qidalandırıcı faydalarından yararlanmaq üçün yeməkdən əvvəl yaxşıca bişirmək yaxşıdır.
Çiy kartof yemək zərərli ola bilər, çünki onların tərkibində zəhərli kimyəvi maddələr və sizi xəstə edə biləcək birləşmələr ola bilər.
Solanin və lektinlər: Bu birləşmələr həzmi çətinləşdirə bilər və yüksək miqdarda zəhərlidir.
Davamlı nişasta: Bu birləşmə qaz, şişkinlik və mədə narahatlığı kimi həzm problemlərinə səbəb ola bilər.
Zəhərli qlikoalkaloid kimyəvi maddələr: Bu kimyəvi maddələr ishal və ürək bulanmasına səbəb ola bilər.
Çirkləndiricilər və bakteriyalar: Çiy kartofun torpaqdan çirkləndiriciləri və bakteriyaları saxlama ehtimalı daha yüksək ola bilər.