İnsult riskini artıran MƏHSULLAR: İki növ ət siyahıdadır
    • 25-06-2023, 19:30
    • 317

İnsult riskini artıran MƏHSULLAR: İki növ ət siyahıdadır

İnsult vaxtından əvvəl ölümün ən çox yayılmış səbəblərindən biri olaraq qalır və həkimlərin fikrincə, bu, çox vaxt qeyri-sağlam həyat tərzi ilə təhrik edilir.

Həkimlər iki növ ətin beyin pozulmasına səbəb ola biləcəyini deyirlər. 

Məşhur kardioloq və Plant-Based Health Professionals UK şirkətinin qurucusu Şirin Kassam insanları kolbasa, donuz və vetçina kimi emal olunmuş ətləri mümkün qədər az yeməyə çağırır. O, həmçinin qırmızı ətləri - mal və donuzu təhlükəli adlandırır.

Əvvəllər elm adamları 9 ölkədən 400 000 iştirakçının iştirak etdiyi bir araşdırma aparıblar. Onların pəhrizinə və vəziyyətinə nəzarət etməklə həm işemik, həm də hemorragik insult riski ilə əlaqəli qidalar müəyyən edilib. Məlum olub ki, hətta gündə cəmi 50 qram qırmızı və işlənmiş ət yemək belə işemik insult riskinin 14% artması ilə əlaqələndirilir.

Özünüzü insultdan qorumaq üçün doktor Kassam qırmızı və işlənmiş ətin istehlakını minimuma endirməyi, həmçinin pəhrizə daha çox "yüngül" protein - yumurta, balıq və dəniz məhsulları daxil etməyi tövsiyə edir, toyuq və ya hinduşkanın ətdən yağsız hissələrini seçmək daha yaxşıdır. Pəhrizinizə bol meyvə, tərəvəz, tam taxıl, lobya, qoz-fındıq və toxum daxil etməyinizə də əmin olun. Onların tərkibində insult riskini azaldan çoxlu qida və antioksidanlar var. /Lent.az/