Bu qidalar ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır DİQQƏT
    • 12-09-2023, 17:50
    • 326

Bu qidalar ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır DİQQƏT

Emulqatorlardan tez-tez istifadənin ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır.

Emulqatorlar qidaların strukturunu yaxşılaşdırmaq və saxlama müddətini uzatmaq üçün geniş istifadə olunan E nömrəli qida əlavələridir. Onlar tez-tez bişmiş məmulatlar, tortlar, dondurmalar, desertlər, şokolad, çörək, marqarin və hazır yeməklərə əlavə olunur.

News24.az xəbər verir ki, bu barədə BMJ jurnalı yazır.

Sorbon Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan araşdırmada bütün qida əlavələrində olduğu kimi, emulqatorların təhlükəsizliyi müntəzəm olaraq mövcud elmi sübutlara əsaslanaraq qiymətləndirilir. Bəzi son tədqiqatlar göstərir ki, emulqatorlar bağırsaq bakteriyalarını poza və iltihabı artıra bilər, bu da ürək-damar xəstəliklərinə qarşı həssaslığı artırır. 

Yeni araşdırmada tədqiqatçılar 2009-2021-ci illər arasında ürək xəstəliyi tarixi olmayan 95 442 insanın məlumatını təhlil ediblər. 

Tədqiqatın ilk iki ili ərzində iştirakçılar 24 saat ərzində yedikləri bütün qidaları bildirdikləri 3-21 pəhriz anketi doldurdular. Hər bir iştirakçının qida rasionunda emulqatorların səviyyəsi verilənlər bazalarından istifadə etməklə qiymətləndirilib. 

Yeddi illik median təqibdən sonra ümumi sellüloza (E460-E468), sellüloza (E460) və karboksimetilselülozun (E466) daha çox qəbulunun ürək-damar xəstəlikləri, xüsusilə də koronar ürək xəstəliyi riskinin artması ilə əlaqəli olduğu aşkar edilmişdir. Bu, həmçinin trisodium fosfatın (E339) yüksək qəbulu ilə əlaqələndirilir. 

Nəticələr digər irimiqyaslı tədqiqatlarda yoxlanılmalıdır, lakin gələcəkdə qida sənayesində qida əlavələri ilə bağlı qaydaların yenidən qiymətləndirilməsinə kömək edə bilər.

Ayşən