-
- 20-07-2023, 18:41
- 362
Bu qidalar ürək xəstəliklərini sağaldır
Kanadanın McMaster Universiteti və Hamilton Sağlamlıq Tədqiqat İnstitutunun alimləri tərəfindən aparılan araşdırmada məlum olub ki, 5 vacib qida ürək-damar xəstəlikləri, o cümlədən infarkt və insult riskini azaltmaq üçün açardır.
News24.az xəbər verir ki, həmin qidalar bunlardır: meyvələr, tərəvəzlər, qoz-fındıq, balıq, süzülməmiş süd məhsulları.
Tədqiqatlar göstərir ki, sağlam pəhriz müxtəlif vasitələrlə, məsələn, orta miqdarda tam taxıllar və ya işlənməmiş ətlər daxil olmaqla əldə edilə bilər.
Əvvəlki və oxşar tədqiqatlar zərərli, ultra emal olunmuş qidaların qidalandırıcı maddələrlə zəngin qidalarla birləşdirildiyi Qərb ölkələrinə və pəhrizlərə yönəlib.
Bu araşdırma qlobal xarakter daşıyırdı və ümumiyyətlə sağlamlıq üçün faydalı hesab edilən qidalara diqqət yetirirdi.
Tədqiqatçılar hazırkı qlobal sorğudan pəhriz xalını çıxarıblar və dünyanın müxtəlif bölgələrində ürək-damar xəstəliyi olan və olmayan insanların sağlamlıq nəticələrini ölçmək üçün beş müstəqil araşdırma aparıblar.
Alimlər vurğulayıblar ki, orta miqdarda balıq və süzülməmiş süd məhsulları ürək-damar xəstəlikləri və ölüm riskinin aşağı olması ilə əlaqələndirilir. Eyni sağlamlıq faydaları taxıl və ətin orta səviyyədə istehlakı ilə əldə edilə bilər, bir şərtlə ki, onlar təmizlənməmiş bütün taxıllar və işlənməmiş ətlərdir.
Arzu
News24.az xəbər verir ki, həmin qidalar bunlardır: meyvələr, tərəvəzlər, qoz-fındıq, balıq, süzülməmiş süd məhsulları.
Tədqiqatlar göstərir ki, sağlam pəhriz müxtəlif vasitələrlə, məsələn, orta miqdarda tam taxıllar və ya işlənməmiş ətlər daxil olmaqla əldə edilə bilər.
Əvvəlki və oxşar tədqiqatlar zərərli, ultra emal olunmuş qidaların qidalandırıcı maddələrlə zəngin qidalarla birləşdirildiyi Qərb ölkələrinə və pəhrizlərə yönəlib.
Bu araşdırma qlobal xarakter daşıyırdı və ümumiyyətlə sağlamlıq üçün faydalı hesab edilən qidalara diqqət yetirirdi.
Tədqiqatçılar hazırkı qlobal sorğudan pəhriz xalını çıxarıblar və dünyanın müxtəlif bölgələrində ürək-damar xəstəliyi olan və olmayan insanların sağlamlıq nəticələrini ölçmək üçün beş müstəqil araşdırma aparıblar.
Alimlər vurğulayıblar ki, orta miqdarda balıq və süzülməmiş süd məhsulları ürək-damar xəstəlikləri və ölüm riskinin aşağı olması ilə əlaqələndirilir. Eyni sağlamlıq faydaları taxıl və ətin orta səviyyədə istehlakı ilə əldə edilə bilər, bir şərtlə ki, onlar təmizlənməmiş bütün taxıllar və işlənməmiş ətlərdir.
Arzu