-
- 30-03-2024, 11:01
- 550
Uzunömürlülüyün sirri - Hər dərdin çarəsi...
Yaponların suşidən tutmuş salatlara qədər demək olar ki, hər reseptdə istifadə edilən qida dəyəri tam olan toxumdur. Tərkibindəki vitaminlər, minerallar, antioksidanlar və yağlar yaxşı bir çox sağlamlıq problemlərinə təsir edir.
News24.az medicina.az-a istinadən küncütün faydalarını təqdim edir:
Ürəyi qoruyur
Küncüt xolesterolu aşağı salan və qan təzyiqini tənzimləyən lignanlar və fitoestrogenlərlə izlənilir. Tərkibində infarkt riskini azaldan E vitamini də var.
Sümükləri vurur
Güncüt sümük sağlamlığı üçün vacib olan kalsium, maqnezium və fosforla nümayiş etdirilir. Bu minerallar sümük sıxını artırır və osteoporozun qarşısını almağa kömək edir.
Xərçəngin atəşi alır
Susamda antioksidantlara qarşı radikalların zərərsizləşdirilməsinin qarşısını almaq üçün qida riskini azaldır.
Şəkərli diabet riskini azaldır
Küncüt toxumları qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edən maqnezium və liflə hazırlanır.
Həzmi asan
Küncüt toxumları həzm sisteminin düzgün işləməsinə kömək edən liflə açılır. Bu sayədə qəbizlik kimi problemlərlə mübarizəni asan şəkildə.
Dəri sağlamlığını qoruyur
Susamda olan E vitamini və antioksidanlar dəri hüceyrələrini zədələnmədən qoruyur və qocalma əlamətlərini gecikdirir.
Saç tökülməsinin aradan qaldırılması
Küncüt saç böyüməsini yaradır və saç tökülməsinin təmizlənməsi alan B vitaminləri ilə nümayiş olunur.
Küncüt istehlak cəlb alınmalı olan bəzi məqamlar da var. Bu toxum bəzi insanlarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Hədddindən yeyilərkən küncüt işal və qarın ağrısı kimi artığa səbəb olur.