Qızıl qədər qiymətli - Yaşıl güc
    • 19-06-2024, 09:15
    • 524

Qızıl qədər qiymətli - Yaşıl güc

Süfrənizdə olan hər bir sağlam və ya zərərli qida bədəninizə birbaşa təsir edir. Bədənin sağlamlığını qorumaq üçün təbii və sağlam qidalardan istifadə etmək vacibdir.

News24.az xəbər verir ki, sağlam olmaq və xəstəliklərdən qorunmaq üçün süfrənizdən vitaminlərlə zəngin qidaları əksik etməməlisiniz.

Dünyada məşhur olan buğda otu da vitamin verən qidalardandır. Avropa və ABŞ-da geniş şəkildə satılan bu qida orqanizm üçün tam şəfa mənbəyidir.

Buğda otu orqanizm üçün inanılmaz faydaları olan qidalardan biridir. Diyetoloqlar buğda otunun istehlak edilməsini tövsiyə edir. 

Son bir neçə ildə Amerika və Avropa başda olmaqla bir çox ölkələrdə buğda otuna maraq xeyli artıb.

Buğda otu bütün buğda toxumlarının ilk yarpaqlarından əldə edilən qidadır. Güclü superfood kimi son illərdə həqiqətən populyarlıq qazanıb.

Qeyd edək ki, buğda otu əsas vitaminlər, minerallar, fermentlər, amin turşuları və xlorofillə zəngindir. Sərbəst radikallarla mübarizə aparmağa və immunitet funksiyasını dəstəkləməyə kömək edən güclü antioksidant A, C və E vitaminlərinin əla mənbəyidir.

Bundan əlavə, buğda otu dəmir, kalsium, maqnezium və kalium kimi vacib mineralları ehtiva edir. Bu, güclü sümüklərə sahib olmağa kömək edir.

Buğda otunun ən əhəmiyyətli faydalarından biri də tərkibindəki xlorofildir. Bitkilərdə olan yaşıl piqment olan xlorofil müxtəlif sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirilir. Bədəndən zərərli toksinləri və çirkləndiriciləri aradan qaldırmağa kömək edən təbii detoksifikator kimi çıxış edir. Bu təmizləyici təsir həzmi yaxşılaşdırmağa və qaraciyər funksiyasını dəstəkləməyə kömək edə bilər.

O, enerji və canlılığı artırmaq potensialı ilə də tanınır. B6, B12 və fol turşusu kimi B kompleks vitaminlərinin yüksək tərkibi bədənin enerji istehsalını və qırmızı qan hüceyrələrinin əmələ gəlməsini dəstəkləyir. 

Onu da qeyd edək ki, buğda otunun da güclü antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik olduğuna inanılır.

Xroniki iltihab otoimmün xəstəliklər və metabolik pozğunluqlar da daxil olmaqla müxtəlif sağlamlıq problemləri ilə əlaqələndirilir.

Buğda otunun tərkibindəki antioksidantlar və fitonutrientlər iltihabla mübarizə aparmağa, ümumi sağlamlığa töhfə verə bilər.

Günel Məlikzadə