-
- 17-07-2024, 21:34
- 402
Şokolad yemək miqrenə səbəb olur? – Açıqlama
Diyetoloq Linda Xasanova insanları şokoladı zərərli məhsul hesab etməkdən imtina etməyə çağırıb.
News24.az medianews.az-a istinadla xəbər verir ki, lenta.ru ilə söhbətində o, bu zərifliyin təhlükələri ilə bağlı üç əsas mifi dağıdıb.
Belə ki, diyetoloq şokoladın onlara meyli olmayan insanlarda miqreni təhrik etməsi ilə bağlı açıqlamanı mif adlandırıb. Xəsənova əmin edib ki, bu məhsulun orta səviyyədə istehlakı bəzi hallarda, əksinə, baş ağrılarını aradan qaldıra bilər, çünki o, xoşbəxtlik hormonu serotoninin istehsalını təşviq edir.
“Tünd şokoladda çoxlu miqdarda triptofan var və ondan serotonin sintez olunur. Bir neçə şokolad payı nəinki əhvalınızı yaxşılaşdıra bilər, həm də narahatlığı və yorğunluğu azaldır, konsentrasiyanı artırır, yuxu keyfiyyətini yaxşılaşdırır və hətta iştahınızı idarə edir”, – deyə Linda Xasanova bildirib.
Həkim onu da qeyd edib ki, şokolad məşhur stereotiplərin əksinə olaraq piylənməyə səbəb olmur. Onun fikrincə, yüksək keyfiyyətli şokoladın kiçik bir hissəsi çəkilərinə baxan insanlar üçün böyük zövq ola bilər, çünki bu, şirniyyat yemək istəyini azaltmağa və qida balansını qorumağa kömək edəcəkdir.
Eyni zamanda, həkim şokoladın tərkibində şəkər, süd və ya digər sənaye qatqılarının olmasına diqqət yetirməyə tövsiyə edib. Çünki, belə bir ləzzəti çətin ki, sağlam adlandırmaq olar və onu yemək əslində çəki artımına səbəb ola bilər.
Xəsənova son olaraq insanları şokoladın dərinin keyfiyyətini pisləşdirdiyi barədə miflərə inanmağı dayandırmağa çağırıb.
“Kakao paxlalarında sərbəst radikallarla mübarizə aparan antioksidanlar var, buna görə də dəri keyfiyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Bununla belə, səpgilərə və fərdi allergik reaksiyalara səbəb olmamaq üçün çox miqdarda şokolad yeməkdən çəkinməlisiniz”, – deyə diyetoloq bölüşüb.
Diyetoloq əmin edib ki, təbii tərkibli və yüksək keyfiyyətli kakao paxlalarından hazırlanmış ən azı 75 faiz kakao olan tünd şokoladın istehlakı yalnız sağlamlıq üçün fayda verəcək. Xəsənova gündə ən azı 70 faiz kakao olan 20 qrama qədər tünd şokolad yeməyə tövsiyə edib.