Hansı mənbələrdən əldə edilən D vitamini daha yaxşıdır?
    • Bu gün, 20:45
    • 112

Hansı mənbələrdən əldə edilən D vitamini daha yaxşıdır?

D vitamininin ən yaxşı mənbələri ət, yumurta, balıq və günəşdə qurudulmuş göbələklərdir.

News24.az Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə “Daily Mail”ə Böyük Britaniyanın Milli Səhiyyə Xidmətinin əməkdaşı, dietoloq Ketrin Kollinz danışıb.

Onun sözlərinə görə, balıq, yumurta, ət və göbələkdən alınan D vitamini daha yaxşı mənimsənilir.

Vitamin D, sağlam sümüklərin, immunitet sisteminin, ürək-damar sisteminin və bir çox digər bədən funksiyalarının qorunmasında mühüm rol oynayan yağda həll olunan bir maddədir.

D vitamininin əsas mənbəyi günəş şüalarıdır - günəşin təsiri altında orqanizm özü bu vacib maddəni istehsal edir.

Bununla belə, onu başqa bir şəkildə - qida və vitamin əlavələri ilə əldə edə bilərsiniz.

Harvard Tibb Məktəbinin tədqiqatçıları tərəfindən 2022-ci ildə aparılan bir araşdırma, multivitamin əlavələrinin bədəni yağlı balıq, yumurta və qırmızı ət kimi sağlam və ya təsirli şəkildə D vitamini ilə təmin etmədiyini üzə çıxarıb.

Kollins bildirib ki, bu qida komponenti zənginləşdirilmiş səhər yeməyi taxıllarından, çörəkdən və bəzi uşaq yoqurtlarından da yaxşı mənimsənilir.

Həkim əlavə edib ki, vegetarianlar və veqanlar üçün uyğun olan digər zəngin D vitamini mənbəyi isə göbələklərdir. Dietoloqun sözlərinə görə, günəş şüaları onun səthinə dəydikdə göbələkdə D vitamini istehsal olunur. Mütəxəssis göbələklərin tərkibindəki D vitaminini artırmaq üçün yeməzdən əvvəl onları tərsinə çevirib bir neçə gün pəncərənin kənarında saxlamağı tövsiyə edir.