Yaşıl yoxsa qara üzüm? - Xərçəng riskini..
    • 19-08-2024, 12:23
    • 588

Yaşıl yoxsa qara üzüm? - Xərçəng riskini..

Üzümün insan sağlamlığı üçün faydaları çoxşaxəlidir və bu meyvənin müntəzəm istehlakı orqanizmə bir çox müsbət təsirləri təmin edə bilər. Üzümün tərkibindəki vitamin, mineral və antioksidant nisbətləri üzümün növünə görə dəyişə bilər.

News24.az xəbər verir ki, dünyada yüz əlli mindən çox üzüm növü var. Əsasən, üzüm qara və ağ üzümlərə bölünə bilər; Bununla belə, çəhrayı və ya bənövşəyi rəngli üzümlər də var. 

Qara Üzümün Faydaları

Qara üzüm antioksidant baxımından yaşıl üzümdən daha zəngindir. Fenoliklər, stilbenlər və flavonoidlər kimi ən təsirli antioksidanları ehtiva edən meyvədir. Ən təsirli antioksidant kimi tanınan resveratrol qırmızı və ya qara üzümün qabığında olur. Tərkibində yüksək miqdarda resveratrol olan qara üzümün faydaları xüsusilə ürək-damar xəstəlikləri, immun sistemi xəstəlikləri və bəzi yenitörəmə xəstəliklərində nəzərə çarpır. Bu xəstəlikləri olan insanların simptomlarını aradan qaldırmağa kömək edə bilər. Hüceyrə zədəsini azaldaraq xərçəng riskini də azalda bilər.

Qara üzümün faydaları arasında hüceyrə müdafiəsi, hüceyrə yaşlanmasını gecikdirmək və sıx lif miqdarına görə qan şəkərini balanslaşdırmaq daxildir. Aterosklerozun qarşısını almaqda, həmçinin qanda LDL (aşağı sıxlıqlı lipoprotein) və ya pis xolesterini azaltmaqda təsirli olur. Tərkibindəki liflər və antioksidanlar qan şəkərini balanslaşdırmağa kömək edə bilər. Aşağı glisemik indeksi sayəsində qan şəkərində qəfil artımların qarşısını ala bilir. Uzun müddət toxluq hissini təmin edə bilir.

Yaşıl Üzümün Faydaları

Yaşıl üzüm qara üzüm kimi antioksidantlara malikdir, xüsusilə C və K vitaminləri ilə zəngindir. Tərkibindəki yüksək səviyyəli C və K vitaminləri sayəsində immunitet sistemini gücləndirərək dəri sağlamlığını dəstəkləyə bilər, K vitamini sayəsində ürək-damar sağlamlığına da müsbət töhfə verə bilər. Yaşıl üzümün faydaları arasında qara üzüm kimi damar sağlamlığı və qan dövranının dəstəklənməsi daxildir.

Bundan əlavə, qara üzümün əksinə, qanda HDL (yüksək sıxlıqlı lipoprotein) və ya yaxşı xolesterini artırdığı müşahidə edilmişdir. Qandakı yağ miqdarını tarazlaşdıran yaşıl üzümün qarın nahiyəsində meydana gələn və xüsusilə orqan piyinə işarə edən qarın yağlarını da əritdiyi müəyyən edilib.

Yaşıl üzümdə qara üzümlə müqayisədə antosiyanin miqdarı daha az olsa da, yaşıl üzüm stilbenlərlə çox zəngindir. Stilbenlər stresə cavab olaraq bitki tərəfindən istehsal olunan molekulyar komponentlərdir və insan sağlamlığı üçün kritik əhəmiyyətə malikdir. Məlum olub ki, bunlardan ən mühümü olan resveratrol xəstəliklərin inkişafı və ya irəliləməsinin qarşısını alır.

Buna görə də yaşıl üzümün faydalarına gəlincə, ən vacib məqamlardan biri onun qabığında olan resveratrolun miqdarıdır. Beləcə yaşıl üzüm də tünd üzüm kimi orqanizmi infeksiyaya qarşı qoruyur və daha davamlı edir. Hüceyrə səviyyəsindən baxıldığında üzümdə olan komponentlər hüceyrələrin funksiyalarını dəstəkləyir və struktur pozğunluqlarının qarşısını alır. Buna görə də hüceyrə quruluşunun pozulması nəticəsində yaranan xərçəngə qarşı profilaktik və qoruyucu təsir göstərir.

Günel Məlikzadə