-
- 19-08-2024, 12:36
- 491
Vitamin H (Biotin) nədir? - Qaraciyər, saç və göz sağlamlığı üçün..
Vitamin H, həmçinin vitamin B7 olaraq da bilinir, bitki mənşəli qida dəstəyi qrupu məhsulları olan qidalarda və qida əlavələri məhsullarında olur.
News24.az xəbər verir ki, H vitamini suda həll olunan 8 B vitamini alt növündən biridir. H vitamini suda həll olunan vitamin olduğundan bədəndə artıq olduqda orqanizmdən xaric olur.
Bədəndə saxlanıla bilmədiyi üçün gündəlik istehlak etdiyiniz müxtəlif qidalardan və ya qida əlavələri olaraq bilinən bitki mənşəli qida qrupu məhsullarından bədəninizin ehtiyacı olduğu qədər H vitamini ala bilərsiniz. Vitamin H və ya biotin bədənimizdə bir çox funksiyaları yerinə yetirməkdə çox təsirli olan bir vitamin növüdür.
Bədəndə karbohidratların, zülalların və yağların parçalanmasında vacibdir. Vitamin H hüceyrə böyüməsini təmin edərək DNT və zülal sintezinə kömək edən bir vitamindir.
Vitamin H istehlak edilən qidaların enerjiyə çevrilməsini təmin edir və orqanizm üçün çox faydalıdır. Vitamin H xüsusilə sinir sistemi, qaraciyər, saç və göz sağlamlığı üçün vacibdir.
Eyni zamanda, H vitamininin səviyyəsi aşağı olarsa və bu vəziyyət uzun müddət davam edərsə, irsi xəstəlik olan "biotinidaza" xəstəliyi yaranır.
H vitamini nəyin tərkibində olur?
Gündəlik ehtiyacımız olan H vitamini istehlak etdiyimiz bir çox qidada olur. Bu qida maddələrini istehlak etməklə orqanizmin ehtiyac duyduğu H vitamini bədənə asanlıqla qəbul edilir.
Tərkibində H vitamini olan qidaları aşağıdakı kimi sıralamaq olar;
yumurta
H vitamini ilə çox zəngindir. Xüsusilə yumurta sarısı yüksək miqdarda H vitamini ehtiva edir.
kartof
Kartof H vitamini ilə zəngin qida maddəsidir.
Quru paxlalılar
Xüsusilə lobya və noxud kimi paxlalı sortları H vitamini ilə zəngindir.
Süd və süd məhsulları
Pendir, qatıq və kefir kimi süd və süd məhsullarında.
Göyərtilər
Arugula, kahı, cəfəri və şüyüd kimi göyərtilərdə olur.
qoz-fındıq
Badam, fıstıq, fındıq və fındıq pastası kimi qurudulmuş qoz-fındıq.
Ət növləri
Qırmızı ət, ağ ət böyük miqdarda H vitamini ehtiva edir.
Onu da bildirək ki, bədənin H vitaminini faydalı şəkildə istehlak edilən qidalardan qəbul etməsi üçün bitki qidalarını az bişmiş və ya çiy istehlak etmək lazımdır.
Tərkibində H vitamini olan, bişirilməsini tələb edən məhsullar üçün onları azca bişirmək məsləhətdir.
Çünki tərkibində H vitamini olan qidaları lazım olduğundan çox bişirərək istehlak etmək, qidada H vitamininin miqdarını və dəyərini azaldır.
Günel Məlikzadə