D, C, E, B12-nin təbii mənbəyi: Süfrəsindən əksik etməyənin ömrü uzanar
    • 30-08-2024, 12:21
    • 599

D, C, E, B12-nin təbii mənbəyi: Süfrəsindən əksik etməyənin ömrü uzanar

Balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi qəbul edildikdə, bəzi vitaminlər daha uzun, daha sağlam həyat sürməyə kömək edib və ümumi sağlamlığın qorunmasında mühüm rol oynaya bilər.

News24.az xəbər verir ki, təbiətdə olan bəzi qidalar vitamin və minerallarla zəngin olduğu üçün orqanizmə çox faydalıdır.

Tamamilə təbii vitamin qaynağı olan bu qidalar bədən müqavimətini artıraraq xəstəliklərə qarşı daha davamlı olmağınıza da kömək edir.

Tez-tez "günəş vitamini" adlanan D vitamini immunitet sisteminin fəaliyyəti, sümük sağlamlığı və əhval-ruhiyyənin idarə edilməsi üçün vacibdir. Kifayət qədər miqdarda D vitamini xərçəng, otoimmün pozğunluqlar və ürək xəstəlikləri kimi uzunmüddətli xəstəliklərin şansının azalması ilə əlaqələndirilir. Günəş işığına məruz qalma, yağlı balıqlar (məsələn, qızılbalıq və skumbriya), zənginləşdirilmiş qidalar və əlavələr bəzi D vitamini mənbələridir.

C VİTAMİNİ

Antioksidant xüsusiyyətlərlə dolu olan C vitamini immuniteti gücləndirir və hüceyrələri sərbəst radikalların zədələnməsindən qoruyur. O, həmçinin kollagenin əmələ gəlməsinə, yaraların sağalmasına və dəmirin udulmasına kömək edir.

Tədqiqatlar göstərir ki, kifayət qədər miqdarda C vitamini istehlak etmək ürək xəstəlikləri, müxtəlif xərçəng növləri və qocalmanın səbəb olduğu idrak itkisi riskini azalda bilər. Brokoli, bolqar bibəri, kivi, sitrus meyvələri və giləmeyvə də əla qaynaqlardır.

VİTAMİN E

Güclü antioksidant xüsusiyyətləri ilə tanınan E vitamini hüceyrələri yaşlanma və xroniki xəstəliklərlə əlaqəli olan oksidləşdirici stress və iltihabdan qorumağa kömək edir. O, həmçinin sağlam dəri və güclü immunitet sistemini dəstəkləyir. Bir sıra araşdırmalara görə, E vitamini Alzheimer xəstəliyi və yaşa bağlı bilişsel geriləmə riskini azalda bilər. Fındıq, toxum, ispanaq, bitki yağları və zənginləşdirilmiş taxıllar qida mənbələrinə misaldır.

VITAMIN B12

Vitamin B12 qırmızı qan hüceyrələrinin əmələ gəlməsi, DNT sintezi və neyron funksiyası üçün həyati əhəmiyyət kəsb edir, xüsusən yaşlandıqca. O, həmçinin ümumi sağlamlıq üçün mühüm rol oynayır. Adekvat B12 istehlakı anemiyanın qarşısını almağa, ürək xəstəliklərindən və idrak funksiyasını qorumağa kömək edə bilər. Ət, dəniz məhsulları, yumurta, süd məhsulları və zənginləşdirilmiş qidalar qida mənbələrinə misaldır. Əlavələr, yaşlılar, vegetarianlar və ya veganlar kimi çatışmazlıq riski olan insanlar üçün tövsiyə olunur.

Günel Məlikzadə