Faydalı olduğu düşünülür, ancaq bağırsaqları pozur, mədə problemləri yaradır
    • 18-09-2024, 11:37
    • 546

Faydalı olduğu düşünülür, ancaq bağırsaqları pozur, mədə problemləri yaradır

Hər mətbəxdə olan və yeməklərinizə ləzzət qatmaq üçün istifadə etdiyiniz ədviyyatların sağlamlığa əhəmiyyətli faydaları var.

News24.az xəbər verir ki, arıqlamaqdan ürək sağlamlığına qədər ədviyyatlar pəhriziniz üçün faydalı ola bilər. Ümumiyyətlə təbii müalicə qaynağı olaraq bilinən zərdəçal (sarıkök) və zəncəfil kimi ədviyyatları lazımi miqdarda istehlak etmək vacibdir.

Ancaq bu, ədviyyatlar həddindən artıq istehlak edildikdə bəzi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.

İstehlak etdiyimiz bəzi məşhur ədviyyatların daha az tanınan yan təsirlərinə aşağıdakılar daxildir:

zəncəfil

Zəncəfil həzm üçün aktiv maddələrə görə, şişkinlikdən qəbizliyə və ürəkbulanmaya qədər bir çox müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir.

Yüksək dozalarda qəbul edildikdə, zəncəfil yüngül ürək yanması, ishal və ağızda qıcıqlanmaya səbəb ola bilər.

Həddindən artıq zəncəfil istehlakı bəzi insanlarda qanaxma riskini artıra və müəyyən ürək vəziyyətini pisləşdirə bilər. Əməliyyat zamanı zəncəfildən qaçınmaq lazımdır.

Bildirək ki, gündəlik zəncəfil qəbulu 3-4 qramla məhdudlaşdırılmalıdır. Gündə 6 qramdan çox zəncəfil istehlakı ishal, ürək yanması və turşuluq kimi həzm problemlərinə səbəb ola bilər.

zərdəçal (sarıkök)

Ən qədim ədviyyatlardan biri olan zərdəçal bir çox infeksiyaların, həzm problemlərinin müalicəsində, ağrıların aradan qaldırılmasında istifadə edilir və müxtəlif faydaları ilə təriflənir.

Tərkibindəki curcumin birləşməsinin insulin həssaslığını yaxşılaşdırdığı, iltihab və infeksiyaların, xərçəngin, sidik yollarının infeksiyasının və bir çox digər sağlamlıq problemlərinin qarşısını aldığı bilinir.

Zərdəçal içkiləri olduqca populyarlaşır. Bununla belə, insanlar dietoloqun tövsiyə etdiyi kimi məhdud miqdarda istehlak etməkdə diqqətli olmalıdırlar, çünki həddindən artıq qəbul həzm sistemini poza və qəbizlik, ishal, həzmsizlik, qaz və turşu axınına səbəb ola bilər.

Zərdəçal qan durulaşdırıcı xüsusiyyətlərə malikdir və qanaxma riskini artırır. Həddindən artıq zərdəçal qan şəkəri səviyyələrində ani düşməyə də səbəb ola bilər. Yüksək dozada curcumin də qaraciyərə zərər verə bilər.

SARIMSAQ

Sarımsaq tərkibində olan allisin adlı gözəl birləşmə sayəsində bakteriya və viruslarla mübarizə, qan şəkərini tənzimləmək, soyuqdəymə və öskürəyi müalicə etmək, kolon və mədə xərçəngi kimi bəzi xərçəng növlərinin qarşısını almaqda çoxsaylı faydaları ilə tanınır. Ancaq tövsiyə olunan miqdardan çox istehlak etmək mədə-bağırsaq problemlərinə, ağız qoxusuna və qanaxma riskinin artmasına səbəb ola bilər. Sarımsaq yüksək miqdarda fruktan ehtiva edir ki, bu da bəzi insanlarda şişkinlik, qaz və mədə ağrısına səbəb ola bilər.

Günel Məlikzadə