-
- 3-10-2024, 21:07
- 283
Niyə şorbalara zəncəfil əlavə etməliyik?
Sağlam qidalanma üzrə mütəxəssislər yemək hazırlayarkən zəncəfildən istifadə etməyi tövsiyə edirlər.
News24.az Lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bu məhsul yeməklərə incə bir ətir verir və eyni zamanda bədəndə iltihabın inkişafının qarşısını alır.
Güclü təbii antioksidant, yeməyin dadını yaxşılaşdıra və eyni zamanda orqanizmdə iltihabi prosesləri azalda bilər. Zəncəfil daha çox desertlərdə və çaylarda istifadə olunsa da, şorbaya əlavə etmək sağlamlığınızı yaxşılaşdırmaq üçün əsas ola bilər.
İltihab bədənin zədə və ya infeksiyaya qarşı təbii müdafiə reaksiyasıdır. Ancaq xroniki iltihab, bədən daim müdafiə vəziyyətində olduqda, artrit, ürək xəstəliyi və hətta xərçəng kimi ciddi xəstəliklərə səbəb ola bilər.
Qida rasionumuz iltihabın tənzimlənməsində mühüm rol oynayır. Şəkər, işlənmiş qidalar və doymuş yağ kimi iltihabı artıra bilər. Eyni zamanda tərəvəz, meyvə, qoz-fındıq və ədviyyatlarla zəngin pəhriz yemək iltihabla mübarizə aparmağa kömək edir. Belə ədviyyatlardan biri zəncəfildir.
Şorbalarda zəncəfildən necə düzgün istifadə etmək olar?
Şorbalara zəncəfil əlavə etmək təkcə dadı zənginləşdirmək deyil, həm də sağlamlığı dəstəkləmək üçün bir fürsətdir. Təzə zəncəfil şorba üçün ən məşhur formadır. O, sürtgəcdən keçirilə və ya xırda doğranıla və bişirmə prosesində erkən əlavə oluna bilər ki, bulyona öz ləzzətini versin.
Zəncəfil tozu başqa bir əlverişli seçimdir, xüsusən daha sıx bir ləzzət istəyirsinizsə. Dadmaq üçün dozanı artıraraq az-az əlavə edilməlidir. Bundan əlavə, qeyri-adi birləşmələri sevənlər üçün şəkərli zəncəfil əzilərək şorba və ya salatlara incə bir şirinlik və ləzzət vermək üçün əlavə edilə bilər.
Zəncəfil kök tərəvəzləri, toyuq və dəniz məhsulları ilə yaxşı birləşir və onu istənilən şorbaya çoxyönlü əlavə edir.