-
- 10-10-2024, 13:01
- 649
Həkim xəbərdarlıq etdi: Hər parçası xərçəngə yol açır
Bu gün xərçənglərin üçdə biri qidalanmadan qaynaqlanır. Mütəxəssislər xüsusilə emal olunmuş məhsulları və şəkəri xərçəngin sevimli qidaları kimi təyin edirlər.
News24.az xəbər verir ki, Vaşinqtondan onkologiya üzrə diyetisyen Nikol Endryusun sözlərinə görə, xərçəng riskini artıran əsas amil müntəzəm spirtli içki qəbul etməkdir. Andrews, hətta zahirən zərərsiz görünən bir stəkan şərabın ümumi sağlamlıq üçün təhlükəli nəticələrə səbəb ola biləcəyini vurğulayıb.
Siyahıda ikinci təhlükənin işlənmiş ətlər olduğunu bildirən ekspert, işlənmiş ətlərin kolorektal xərçəng riskini artırdığını ifadə edərək, xüsusilə vetçina istehlakı ilə bağlı xəbərdarlıq edib.
İşlənmiş ət istehlakının bağırsaq xərçəngi üçün ciddi risk faktoru olduğunu bildirən onkoloq dietoloq, bu ətlərin saxlanmasında istifadə edilən nitrat və nitritlərin bağırsaqdakı hüceyrələri zədələyərək xərçəngə səbəb ola biləcəyini bildirib.
Şəkərli içkilər Andrews siyahısında dördüncü yerdədir. Bu içkilərin yüksək kalorili olduğunu və buna görə də kökəlməyə və buna görə də xərçəng riskinə səbəb olduğunu bildirən ABŞ mütəxəssisi:
“Əgər bədəninizdəki yağ toxumasını aşağı səviyyədə saxlasanız, xərçəng riskiniz də azalacaq. Unutmayın ki, bədəndəki artıq piy 13 müxtəlif növ xərçəngə tutulma riskini artıra bilər".
Həddindən artıq qırmızı ət istehlakının kolorektal xərçəng növlərini dəvət etdiyini ifadə edən mütəxəssis, “Mən adətən həftədə bir porsiya qırmızı ət yeyirəm, ya da heç yemirəm. Onu toyuq, hinduşka, balıq, dəniz məhsulları və ya soya kimi müxtəlif növ bitki zülallarına əsaslandırıram" dedi.
Günel Məlikzadə