-
- 21-10-2024, 19:00
- 572
Ömrü uzada bilən məhsullar
“Balanslaşdırılmış bir rasion üçün bir çox insanın menyusunda çox vaxt lif və bitki qidaları olmur”.
News24.az Yeniavaz.com-a istinadən xəbər verir ki, bunu diyetoloq-məsləhətçi Aleksey Kabanov lenta.ru ilə söhbətində danışıb.
“Ümumiyyətlə, qidalanma yolu ilə ömrü uzatmaq üçün riayət edilməli olan əsas qayda düzgün və balanslı qidalanmanın formalaşdırılmasıdır. Çox vaxt kifayət qədər bitki qidaları, bitki zülalları və lif almırıq. Tercihən gündəlik təzə meyvə və tərəvəz, bitki yağları, qoz-fındıq yemək lazımdır. Pəhrizinizə innovativ məhsullar əlavə edə bilərsiniz: bitki mənşəli ət və bitki mənşəli süd. Hər gün bitki yağı ilə tərəvəz salatı yemək vacibdir. Qırmızı əti quş əti və balıqla əvəz etməyə çalışın. Şirin üçün şirələr və şirin qazlı su əvəzinə meyvə yeyin. Bütün bu müxtəliflik ömrü və onun keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə artıracaq”, - o, izah edib.
Bununla belə, doymuş yağlar və şəkər əlavə edilmiş qidaları azaltmaq və ya aradan qaldırmaq vacibdir, o, xəbərdarlıq edib:
“Məhz bu iki komponent xroniki ürək və damar xəstəliklərinin, şəkərli diabetin və piylənmənin inkişafına səbəb olur. Uzunömürlülüyün əsas düşməni qırmızı, xüsusilə də yağlı ətdir. Donuz və ya qoyun kimi ət növlərini tamamilə yeməmək daha yaxşıdır. Və həftədə bir dəfədən çox olmayaraq yağsız mal əti yeyin. İkinci düşmən şəkərdir. Həm tamamilə aradan qaldırıla və ya mümkün qədər azaldıla bilər”.