-
- 28-10-2024, 13:56
- 643
Hər kəs eyni səhvi edir - Bu 5 qidanı heç vaxt yumayın
Bəzi qidaların yuyulması sağlamlıq üçün zəruri olsa da, bəzi qidaların yuyulması həmin qidaların qida dəyərini aşağı sala, tamamilə məhv edə və ya sağlamlıq üçün təhlükə yarada bilər.
News24.az mütəxəssislərin heç vaxt yuyulmamağınızı tövsiyə etdiyi 5 qidanı təqdim edir:
1- Yumurta qabığındakı təbii qoruyucu təbəqə bakteriyalardan qoruyur. Yuma bu təbəqəni poza bilər və bakteriyaların içəri daxil olmasına imkan verə bilər.
2- Göbələklər, xüsusən də təzə göbələklər süngər quruluşa malikdir və suyu tez udur. Bu, göbələklərin sulu olmasına səbəb ola bilər ki, bu da onların teksturasının pisləşməsinə və bişirmə zamanı dadını itirməsinə səbəb ola bilər.
3- Balığın səthindəki təbii yağlar balığın dadını və qida dəyərini qoruyur. Balıqların yuyulması bu yağları itirmək riskinə malikdir.
4- Makaronun səthi nişasta ilə örtülmüşdür ki, bu da sousun daha yaxşı yapışmasına imkan verir. Yuma bu nişastanı təmizləyir və sousun makarnaya yapışmasını çətinləşdirir. Bundan əlavə, makaronu bişdikdən sonra soyuq su altında yaxalamaq konsistensiyasını korlayır və dadına təsir edir.
5- Toyuq əti yüksək mikrob daşıyıcısı ola bilər. Bu yeməyin yuyulması bakteriyaları (məsələn, Salmonella) lavaboya və ya ətraf mühitə yaya bilər. Bundan əlavə, toyuq bişirildikdə, bakteriyalar yüksək temperaturda ölür. Buna görə də, yuyunmaqdansa, əvvəlcədən yemək gigiyenasına və yaxşı bişirmə üsullarına diqqət yetirmək daha təhlükəsizdir.
Günel Məlikzadə