Bu qidalar uşaqlıq boynu xərçənginə faydalıdır
    • Bu gün, 08:43
    • 224

Bu qidalar uşaqlıq boynu xərçənginə faydalıdır

Uterus xərçəngi olaraq da bilinən uşaqlıq yolu xərçəngi qadınlarda rast gəlinən xərçəng növlərindən biridir və erkən diaqnoz qoyulmazsa ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.

News24.az xəbər verir ki, qidalanma bu cür xərçənglərin riskini azaltmaqda və müalicə prosesində mühüm amildir. Sağlam pəhriz proqramı bədənin xərçənglə mübarizə qabiliyyətini artıra bilər. Antioksidantlar və fitonutrientlər xüsusilə xərçənglə mübarizədə dəstək ola bilər. Bəs, uşaqlıq xərçənginə hansı qidalar faydalıdır?

Uşaqlıq yolu xərçənginə qarşı qidalanma proqramı hazırlayarkən işlənmiş qidalardan uzaq durmaq və təbii qidalara diqqət etmək çox vacibdir. İşlənmiş şəkərlər, doymuş yağlar və yüksək kalorili qidalar orqanizmin immun sistemini zəiflədə bilər.

Bədən üçün həyati əhəmiyyət daşıyan sağlam yağlardan biri də Omeqa-3 yağ turşularıdır. Xüsusilə balıq, qoz və kətan toxumu kimi qidalarda olan bu yağlar iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə tanınır. Araşdırmalar göstərir ki, Omeqa-3 yağ turşuları uşaqlıq yolu xərçəngi riskini azaltmaqda təsirli olur. İltihab xərçəngin inkişafında mühüm rol oynayır. İltihabı azaldan qidalar xərçəng riskini azaltmaqda dəyərlidir.

Omeqa-3 yağ turşularının uşaqlıq xərçənginə təsiri təkcə iltihabı azaltmaqla məhdudlaşmır. Hüceyrələri daha sağlam edən və xərçəng hüceyrələrinin çoxalmasının qarşısını alan təsirləri də ola bilər. Həftədə ən az iki dəfə balıq yemək budan faydalanmağın ən təsirli yollarından biridir.

Xərçənglə mübarizədə təbii yolla qəbul edilən bitki mənşəli əlavələrin də böyük əhəmiyyəti var. Bitki çayları və ədviyyatlar xüsusilə iltihab əleyhinə və antioksidant xüsusiyyətləri ilə seçilir. 

Xərçənglə mübarizə aparan bitki çayları və ədviyyatların bəziləri bunlardır:

Zərdəçal: Tərkibindəki curcumin sayəsində zərdəçal güclü antioksidant təsir göstərərək hüceyrələri sərbəst radikallardan qoruyur. O, həmçinin iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə iltihabı azaldaraq xərçəngdən qoruya bilər.

Yaşıl Çay: Polifenollarla zəngin olan yaşıl çay sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını alır. Daimi istehlak bədənin xərçəng riskini azaltmasına kömək edə bilər.

Zəncəfil: Zəncəfilin iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri bədəndəki iltihabı azaldır və immunitet sistemini dəstəkləyir. Bu təsir bədənin xərçəngə qarşı müdafiə mexanizmini gücləndirə bilər.

Şüyüd çayı: Şüyüd çayı uşaqlıq yolunun sağlamlığını dəstəkləyir və hormon balansının saxlanmasına kömək edir. Bu balans uşaqlıq xərçəngi riskini azaltmaqda mühüm rol oynaya bilər.

Nanə Çayı: Nanə çayı mədədəki sakitləşdirici təsiri ilə həzm sistemini tənzimləyir və toksinlərin atılmasını asanlaşdırır. Bu, xərçəngə qarşı qoruyucu təsir göstərə bilər.

mixək: Antibakterial və antioksidant xüsusiyyətləri ilə mixək orqanizmi zərərli mikroorqanizmlərdən və sərbəst radikallardan qoruyur. Daimi istehlak xərçəng riskini azalda bilər.

Rosemary: Rosemary güclü antioksidanlar ehtiva edir və sərbəst radikalların hüceyrələrə vurduğu zərərin qarşısını ala bilər. Bu qorunma xərçəng riskini azaltmaqda təsirli ola bilər.

Bu bitki çayları və ədviyyatlar xərçəngə qarşı qoruyucu təsiri ilə seçilir. Onların müntəzəm istifadəsi sağlam həyat tərzini dəstəkləyir və xərçəng riskini azalda bilər. Tərkibində təbii antioksidantlar və iltihabəleyhinə maddələr olan bu bitki mənşəli məhsullar immun sisteminin güclənməsində də mühüm rol oynayır.

Günel Məlikzadə