Mətbəxinizdə təhlükəli qablar: yeməyi zəhərə çevirə bilər
    • Bu gün, 00:20
    • 94

Mətbəxinizdə təhlükəli qablar: yeməyi zəhərə çevirə bilər

Mütəxəssislər adi qidaları potensial təhlükəli maddəyə çevirə bilən qazanları müəyyən ediblər.

News24.az baku.ws-ə istinadən xəbər verir ki, araşdırma populyar yapışmayan qablar üzərində cəmlənib. Keramika və titan örtüklər təhlükəsiz hesab edilsə də, “Teflon” örtüklər ciddi narahatlıq doğurur.

200 dərəcədən yuxarı qızdırıldığında, “Teflon” sağlamlığa əhəmiyyətli zərər verə biləcək təhlükəli kanserogen maddələr buraxmağa başlayır.

Alüminium qablar da xüsusi narahatlıq yaradır.

“Ədviyyatlı xörəkləri və tərəvəzləri alüminium qablarda bişirmək qətiyyən tövsiyə edilmir. Aşındırıcı təmizləyici vasitələrdən istifadə qoruyucu oksid təbəqəsini zədələyə bilər ki, bu da metalın qidaya daxil olmasına səbəb olacaq”.

Ən böyük təhlükə zahiri çiniyə bənzəyən, lakin çəkisi daha yüngül və dizaynı keyfiyyətsiz olan melamin qablardır. Tərkibindəki formaldehid qatranları icazə verilən səviyyələri onlarla, hətta yüzlərlə dəfə keçə bilər.

Belə qablardan istifadənin nəticələri fəlakətli ola bilər: ekzema və tənəffüs problemlərindən tutmuş daxili orqanların işində ciddi pozuntulara qədər. Xüsusilə təhlükəli olan zəhərli maddələrin uzun müddət yığılmasıdır ki, bu da orqanizmdə genetik dəyişikliklərə səbəb ola bilər.