Qaraciyərin düşməni hesab edilir - Hər kəsin evində var

Qaraciyərin düşməni hesab edilir - Hər kəsin evində var Sağlamlıq

Qaraciyər orqanizmin ən vacib orqanlarından biridir. O, bədəndə toksinlərin zərərsizləşdirilməsi, qida maddələrinin parçalanması və həyati əhəmiyyətli zülalların sintezində əsas rol oynayır. Sağlamlığı qorumaq üçün isə düzgün qidalanma olduqca vacibdir.

News24.az Milli.Az-a istinadla xəbər verir ki, mütəxəssislər bəzi gündəlik qidaların və vərdişlərin qaraciyərə zərər verdiyini bildirirlər.

Qaraciyəri zədələyə biləcək əsas faktorlar:

Şəkərli məhsulların həddindən artıq qəbulu

Qazlı içkilər, tortlar və şəkərli səhər yeməkləri qaraciyərdə piylənməyə səbəb ola bilər.

Spirtli içkilərin çox istifadəsi

Alkoqolun parçalanması zamanı yaranan toksinlər qaraciyər hüceyrələrinə zərər verir. Bu da siroz və hepatit kimi xəstəliklərin inkişaf riskini artırır.

Trans və doymuş yağlarla zəngin qidalar

Fast food məhsulları, marqarin və qablaşdırılmış qəlyanaltılar iltihabı artıraraq qaraciyərin yükünü artırır.

Natrium (duz) miqdarının artıqlığı

Konservlər, hazır şorbalar və turşular bədəndə suyun tutulmasına və qaraciyərin zədələnməsinə yol aça bilər.

İşlənmiş qidalar və konservantlar

Kolbasa, salam və hazır qidalar qaraciyərin təmizləmə qabiliyyətini zəiflədir.

Dərmanların şüursuz istifadəsi

Xüsusilə parasetamol kimi ağrıkəsicilər uzunmüddətli və yüksək dozada istifadə edildikdə qaraciyəri zədələyə bilər.

Zülalın normadan artıq qəbulu

Həddindən artıq ət və protein tozu istehlakı qaraciyərin təmizləmə funksiyasını yükləyə bilər.

Qaraciyər sağlamlığını qorumaq üçün nə etməli?

Kifayət qədər su içmək

Meyvə, tərəvəz və tam taxıl qəbulunu artırmaq

Antioksidantlarla zəngin məhsullar (zərdəçal, yaşıl çay, sarımsaq, limon və artişok) istifadə etmək

Alimlər həmçinin zeytun yağı, şirin su balıqları, qatıq və soya südünün də qaraciyərə müsbət təsir göstərdiyini vurğulayırlar.