İnsult və digər ürək xəstəlikləri riskini azaldan qidalar
    • 5-11-2023, 18:44
    • 218

İnsult və digər ürək xəstəlikləri riskini azaldan qidalar

Kanadanın McMaster Universiteti və Hamilton Sağlamlıq Tədqiqat İnstitutunun alimləri tərəfindən aparılan araşdırma, ən vacib qidaların qeyri-kafi istehlakının ürək-damar xəstəliklərinin daha yüksək riski ilə əlaqəli olduğunu göstərdi. 

News24.az həmin qidalar bunları təqdim edir:

meyvə

tərəvəzlər

qoz-fındıq

balıq

süzülməmiş süd məhsulları.

Bu qidaları yemək ürək-damar xəstəlikləri, o cümlədən infarkt və insult riskini azaltmaq üçün açardır. Tədqiqatlar həmçinin göstərdi ki, sağlam qidalanma müxtəlif tədbirlərlə, məsələn, orta miqdarda tam taxıl və ya işlənməmiş ət daxil olmaqla əldə edilə bilər.

Əvvəlki və oxşar tədqiqatlar zərərli, ultra emal olunmuş qidaların qidalandırıcı maddələrlə zəngin qidalarla birləşdirildiyi Qərb ölkələrinə və pəhrizlərə yönəlmişdir. 

Bu tədqiqat qlobal xarakter daşıyır və ümumiyyətlə sağlamlıq üçün faydalı hesab edilən qidalara diqqət yetirir.

Tədqiqatçılar hazırkı qlobal sorğudan pəhriz xalını çıxardılar və sonra dünyanın müxtəlif bölgələrində ürək-damar xəstəliyi olan və olmayan insanların sağlamlıq nəticələrini ölçmək üçün beş müstəqil araşdırmada təkrarladılar.

Alimlər vurğuladılar ki, orta miqdarda balıq və süzülməmiş süd məhsulları ürək-damar xəstəlikləri və ölüm riskinin aşağı olması ilə əlaqələndirilir. Eyni sağlamlıq faydaları taxıl və ətin orta dərəcədə istehlakı ilə əldə edilə bilər, bir şərtlə ki, onlar təmizlənməmiş bütün taxıllar və işlənməmiş ətlərdir.

Tədqiqatçılar gündəlik istifadə etməyi məsləhət görürlər. 

Meyvələr - iki-üç porsiya, tərəvəzlər - iki-üç, qoz-fındıq - bir porsiya, süd məhsulları - iki porsiya. Pəhrizə üç-dörd porsiya paxlalılar və iki-üç porsiya balıq əlavə etmək də tövsiyə olunur. Mümkün əvəzetmələrə gündə bir porsiya tam buğda və bir porsiya işlənməmiş qırmızı ət və ya quş əti daxildir.

Ayşən