Yağlı qidalar gənclərdə infarkt və insult riskini artıra bilər
    • 3-05-2024, 18:00
    • 470

Yağlı qidalar gənclərdə infarkt və insult riskini artıra bilər

Exeter Universiteti, Bristol Universiteti (hər ikisi Böyük Britaniya) və Şərqi Finlandiya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, uşaqlıqda çox yağlı, şirin və yüksək kalorili qidalar yemək arterial sərtliyin artmasına gətirib çıxarır və bu da gənc yetkinlik dövründə insult və infarkt riskini artırır.

News24.az xəbər verir ki, bu barədə araşdırmanın nəticələri “British Journal of Nutrition” jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatın birinci mərhələsində alimlər yeddi yaş və daha yuxarı olan 4700-dən çox könüllünün yemək vərdişlərini və ümumi pəhriz keyfiyyətini təhlil ediblər.

İştirakçılar 17 yaşında olduqdan sonra tədqiqatçılar nəbz dalğasını ölçməklə onların arterial sərtliyini qiymətləndirdilər. Bu, bir ürək impulsunun təsiri altında elastik bir damarın genişlənməsi dalğasıdır.

Nəticələr göstərdi ki, uşaqlıqda daha çox yağlı, şəkərli və yüksək kalorili qidalar qəbul edən iştirakçılarda daha çox tərəvəz, meyvə, taxıl, balıq və paxlalı bitkilər olanlara nisbətən daha sərt damarlar var. 10 yaşında iltihab əleyhinə bitki qidalarının (giləmeyvə, tərəvəz, toxum, qoz-fındıq, ədviyyatlar) istehlakı əlavə olaraq arterial sərtliyin azalmasına səbəb olur.

Alimlər izah etdilər ki, arterial sərtlik infarkt və insultun əsas təxribatçılarından biridir. Arterial divarların tədricən sərtləşməsi və ürək-damar xəstəlikləri riskinin artması təbii qocalma prosesinin bir hissəsidir. Bununla belə, qeyri-kafi qidalanma, araşdırmaların göstərdiyi kimi, gənc yaşda da sağlamlığa zərər verə bilər.

Mehriban Mirzəzadə