Osmanlıdan günümüzə qədər gələn dad
    • 12-06-2024, 23:30
    • 560

Osmanlıdan günümüzə qədər gələn dad

Türkiyədə bitməyən bir məhsul olsa da, hazırlanma üsulları ilə dünyaca məşhur olan türk qəhvəsi bayram günlərində vazkeçilməz bir dada çevrilib. Osmanlı imperiyasından günümüzə qədər gəlib çatan qəhvə mədəniyyəti son zamanlar gənclər arasında yayılıb.

News24.az xəbər verir ki, Türk qəhvəsi vərdişinin gündən-günə artdığı bildirilib. 

Türk qəhvəsi içməyin bəzi faydaları var:

Türk qəhvəsi antioksidanlarla zəngin bir içkidir. Antioksidantlar bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərinə qarşı qoruyur və hüceyrə zədələnməsini azalda bilər.

Qəhvədəki kofein beyində ayıqlıq və diqqət səviyyəsini artıra bilər. Bu, zehni performansın qısamüddətli artmasına səbəb ola bilər.

Qəhvənin tərkibindəki kofein mənəvi canlanma və motivasiyanı artıra bilər. Buna görə də bir fincan türk qəhvəsi içmək insanı daha enerjili və diqqətli hiss etdirə bilər.

Bəzi araşdırmalar göstərir ki, qəhvə istehlakı yaddaş performansını yaxşılaşdıra və bilişsel qabiliyyətləri dəstəkləyə bilər.

Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, müntəzəm olaraq qəhvə içmək 2-ci tip diabet riskini azalda bilər.

Qəhvə istehlakının qaraciyər xəstəliklərindən qoruya biləcəyini göstərir. Xüsusilə qaraciyər yağlanması riskini azalda bilər.

Ancaq hər şeydə olduğu kimi, mülayim şəkildə istehlak etmək vacibdir. Həddindən artıq kofein qəbulu müxtəlif mənfi təsirlərə səbəb ola biləcəyi üçün onu balanslı şəkildə istehlak etmək vacibdir. Bundan əlavə, fayda və risklər insanın sağlamlığından, yaşından və digər fərdi amillərdən asılı olaraq dəyişə bilər. Buna görə də, hər zaman bir həkimə müraciət etmək daha yaxşı olar.

Günel Məlikzadə