Bu qidalar insan ömrünü UZADIR
    • 25-09-2024, 15:34
    • 267

Bu qidalar insan ömrünü UZADIR

Dəyişən hava şəraiti və yaşlanma nəticəsində yaranan gündəlik aşınma, infeksiya və xəstəlik riskini artırır. Yaşla, qəfil xəstəlik və pis həyat şəraitinə məruz qalma ilə immunitet sistemi zəifləyə bilər və orqanizm soyuqdəymə, qrip və digər xəstəliklərə daha həssas ola bilər. Yalnız əsas vitamin və minerallarla zəngin deyil, həm də bədəni infeksiyalardan qorumağa kömək edən güclü antioksidant və antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik qidalara diqqət yetirmək lazımdır.

News24.azinsan ömrünü uzadan qidaları təqdim edir:

BADAM

Badam gündəlik qida rasionunuza daxil edildikdə immunitet sisteminizi əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilən qida mənbəyidir. O, ümumi sağlamlıq üçün son dərəcə vacib olan immuniteti gücləndirən E vitamini, sink, folat, mis və maqnezium da daxil olmaqla 15 əsas qida ilə zəngindir.

Araşdırmalara görə, badam immunoqlobulini artıraraq anadangəlmə və adaptiv immunitetin yaradılmasında mühüm rol oynayan maqnezium ehtiva etdiyi üçün hər gün istehlak edilməlidir.

zəncəfil

Zəncəfil iltihab əleyhinə və antioksidant xüsusiyyətləri ilə məşhurdur. İnfeksiya riskini azaltmaqla və bədənin təbii müdafiəsini dəstəkləməklə immuniteti gücləndirməyə kömək edir. Çayınıza, şorbalarınıza və ya yeməklərinizə zəncəfil əlavə etmək immunitet sisteminizi gücləndirmək üçün əla bir yoldur.

Zərdəçal

Qidalanma və sağlamlıq məsləhətçisi Sheela Krishnaswamy'nin sözlərinə görə, "Zerdeçal güclü antiinflamatuar və antioksidan təsirləri ilə tanınan curcumin ehtiva edir. Diyetinizə zerdeçalın daxil edilməsi immuniteti gücləndirə və mussonlar zamanı infeksiya riskini azalda bilər."

Qatıq

Qatıq bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən və öz növbəsində immunitet sisteminizi gücləndirən probiyotiklərlə zəngindir. Müntəzəm olaraq qatıq istehlak etmək güclü immun reaksiya üçün vacib olan bağırsaq bakteriyalarının sağlam balansını qorumağa kömək edə bilər. Qatıq istehlak etmək üçün ən yaxşı vaxt səhər və ya günortadan sonra, həzm sisteminin ümumiyyətlə daha aktiv olduğu, qida maddələrinin, xüsusilə də faydalı probiotiklərin optimal şəkildə mənimsənilməsinə imkan verən zamandır.

Günel Məlikzadə