Bu qidalar döş xərçəngi riskini AZALDIR
    • Dünən, 21:56
    • 228

Bu qidalar döş xərçəngi riskini AZALDIR

Qadınlarda ən çox rast gəlinən xərçəng növləri arasında olan döş xərçənginin qarşısını almaq üçün həyat tərzinizdə bəzi dəyişikliklər etməlisiniz.

News24.az xəbər verir ki, zərərli vərdişlərdən əl çəkərək, nizamlı idman etməklə və xüsusilə sağlam qidalar qəbul etməklə döş xərçəngi riskini azalda bilərsiniz.

Tərkibində soya olan qidalar döş xərçəngi riskini 26 faiz azalda bilər. Ancaq həddindən artıq istehlak sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.

Ümumiyyətlə soya qəbulu döş xərçəngini müalicə edir və təkrarlanmanın qarşısını alır. Ancaq yenə də bir mütəxəssislə məsləhətləşmədən onu istehlak etməmək tövsiyə olunur.

Yaşıl çay sevənlər sevimli içkini istehlak etməklə böyük fayda əldə edə bilərlər, çünki araşdırmalara görə, tərkibindəki polifenollar döş xərçəngi hüceyrələrinin böyüməsini maneə törədir. Nyu-Yorkda Sinay dağına görə döş xərçənginin müxtəlif mərhələlərində olan 472 qadın üzərində aparılan araşdırmada tədqiqatçılar ən çox yaşıl çay içən qadınlarda xərçəngin ən az yayıldığını aşkar ediblər.

Nutrients jurnalında dərc edilən araşdırmaya görə, yaşıl çayın ən yüksək qoruyucu təsirinin döş xərçənginin təkrarlanmasının qarşısını almaqda olduğu müəyyən edilib.

Eyni zamanda, kələm və ispanaq kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər də döş xərçənginin qarşısını almağa kömək edə bilər. Çünki bu tərəvəzlər antioksidantlar anbarıdır və xərçəngə səbəb olan sərbəst radikalları nəzarət altında saxlaya bilir.

Xüsusilə beta-karoten, lutein və zeaksantin kimi karotenoid antioksidanlara malikdirlər. Journal of Nutrition jurnalında dərc edilən 7000-dən çox qadın üzərində aparılan araşdırma, karotenoidləri daha yüksək olanların döş xərçəngi riskinin azaldığını göstərib.

İstər günəş işığından, istərsə də D vitamini ilə zənginləşdirilmiş qidalardan D vitamini almağınızdan asılı olmayaraq, döş xərçəngi riskini azaltmaq üçün bu vacib qidaları almaq vacibdir. Bir çox tədqiqat D vitamininin aşağı səviyyəsi ilə döş xərçəngi riskinin yüksək olması arasında əlaqə olduğunu göstərir.

Ancaq qeyd edək ki, bu qidalar ümumi bədən sağlamlığı üçün lazımdır. Döş xərçənginin qarşısını almaq üçün mütəmadi olaraq skrininq və müayinələrdən keçmək vacibdir. 40 yaşdan yuxarı qadınlar mütəmadi olaraq döş xərçəngi müayinəsindən keçməlidirlər.

Günel Məlikzadə