-
- 15-10-2024, 04:00
- 692
Evdəki düşmən: Bir qaşıq həyatınızdan 10 il alır
İllərdir müzakirə edilən və sağlamlıq dünyasında böyük mübahisə mövzusu olan marqarin qidalanma vərdişlərimizin əvəzolunmaz hissələrindən birinə çevrilib.
News24.az xəbər verir ki, bununla belə, son illərdə aparılan araşdırmalar marqarinin tərkibindəki trans yağların insan sağlamlığına dağıdıcı təsirini aşkar etməklə bu mübahisəni yenidən qızışdırıb.
Marqarin nədir?
Marqarin 19-cu əsrin sonlarında kərə yağına alternativ olaraq işlənib hazırlanmış və bitki yağlarının emalı ilə əldə edilən məhsuldur. Xüsusilə kərə yağı üçün daha ucuz bir seçim olaraq mətbəxlərə girib. Əvvəlcə marqarin heyvan mənşəli yağlarla istehsal olunsa da, sonradan bitki yağlarından istifadə edilərək hazırlanmağa başlanıb. Lakin marqarin istehsalı prosesində hidrogenləşmə deyilən bir proses tətbiq edilir və bu proses nəticəsində sağlamlığa son dərəcə zərərli olan trans yağlar meydana çıxır.
Trans yağların təhlükəsi
Marqarinin ən böyük problemi onun tərkibində yüksək miqdarda trans yağ olmasıdır. Trans yağlar orqanizmin təbii şəkildə emal edə bilmədiyi və maddələr mübadiləsinə mənfi təsir göstərən yağ növləridir. Bir çox elmi araşdırmalar göstərib ki, trans yağlar ürək-damar xəstəliklərinə səbəb olur, pis xolesterini artırır və yaxşı xolesterini azaldır. Bu vəziyyət infarkt riskini xeyli artırır və ümumiyyətlə ömrü qısaldan mühüm faktora çevrilir.
Bir Qaşıq Marqarinin Təsirləri
Bəzi səhiyyə mütəxəssisləri qeyd ediblər ki, müntəzəm olaraq marqarin istehlakı insan ömrünü ciddi şəkildə qısaldır. Xüsusilə ürək-damar sağlamlığına təsirləri nəzərə alındıqda, marqarin istehlakının piylənmə, diabet və ürək xəstəlikləri kimi xroniki xəstəliklərə səbəb olduğu və bu xəstəliklərin ömrünü əhəmiyyətli dərəcədə qısaltdığı məlumdur.
Marqarin və Ürək Sağlamlığı
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) və Amerika Ürək Assosiasiyası kimi aparıcı səhiyyə təşkilatları trans yağların istehlakını məhdudlaşdırmağı və ya hətta tamamilə ləğv etməyi tövsiyə edir. Trans yağlar damarların sərtləşməsinə (ateroskleroz) səbəb ola bilər ki, bu da qan axınının qarşısını alır, infarkt, insult və digər ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olur.
Marqarinə alternativlər
Marqarin yerinə üstünlük verilə biləcək daha sağlam alternativlər var.
Kərə yağı: Təbii, üzvi kərə yağı marqarindən daha sağlamdır. Bununla belə, ölçülü şəkildə istehlak etmək vacibdir.
Zeytun yağı: Antioksidantlar və sağlam yağ turşuları baxımından zəngin olan zeytun yağı marqarin yerinə ən sağlam yağlardan biridir.
Kokos yağı: Xüsusilə soyuq sıxma üsulu ilə istehsal edilən kokos yağı sağlam bir yağ variantıdır və yemək bişirmək üçün də uyğundur.
Məryəm İlhamqızı